Brister i arbetet mot våldbejakande extremism

EXTREMISM2017-09-15

I en utvärdering av arbetet mot våldsbejakande extremism riktas kritik mot otydligt uppdrag, vaga mål och bristande kommunikation mellan kommunerna och Säpo, uppger SVT.

Sedan november 2015 samarbetar den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism med pilotkommunerna Borlänge, Göteborg, Stockholm och Örebro om kommunala kunskapshus som ska värna demokratin mot våldsbejakande miljöer. Nu har forskare vid Högskolan i Dalarna gjort en utvärdering av arbetet. Enligt SVT ifrågasätter forskarna själva beteckningen kunskapshus och tycker att den ändras eftersom den är missvisande och kan uppfattas som fysiska byggnader. Kunskapshusen är snarare en samordningsfunktion mellan olika aktörer för att utveckla metoder för att stärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

”Den första frågan vi fick var ’Var ska husen byggas någonstans?’ Det var en pedagogisk utmaning att förklara att det inte ska byggas några hus”, citerar SVT ur en intervju i utvärderingen.

Bristande kommunikation, informationsdelning och problem att hantera sekretessfrågor är några av de problem som kunskapshusen redovisar. Också bristande samverkan med både Polisen och Säkerhetspolisen redovisas i utvärderingen.

Samverkan mellan kunskapshusen och civilsamhället har också uteblivit. Däremot redovisar forskarna att aktiviteter som har med kartläggning, utbildning och samordning att göra fungerar, uppger SVT. Det är verksamhet som antas leda till goda resultat på längre sikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA