Annons:
statens servicecenter
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Britta Lejon positiv till att flytta servicekontoren

Servicekontorens verksamhet ska gå över till Statens servicecenter 2019, föreslår en statlig utredning. ”En ambitionshöjning för att ha bra service är vettigt. Men självklart kommer det att påverka Statens servicecenter och de berörda myndigheterna”, säger STs ordförande Britta Lejon.
STs ordförande Britta Lejon.Bild:Andy Phrat

Statlig service ska flytta närmare medborgarna. Det är idén med den statliga utredningen om hur myndigheters lokala service ska organiseras, förklarar civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

I ett delbetänkande föreslår också utredaren Mats Sjöstrand, före detta chef på Skatteverket, att driften av de nuvarande servicekontoren ska tas över av Statens servicecenter från 1 januari 2019. Förslaget är sannolikt ett första steg mot att ännu fler myndigheter ska erbjuda statlig service på lokal nivå i framtiden.

I utredningens slutliga betänkande, som kommer 31 maj, väntas utredaren nämligen föreslå att i första hand Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Trafikverket ska ansluta sig till den nya serviceorganisationen. Sedan tidigare handlar det om Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

STs förbundsordförande Britta Lejon är positiv till utredningens förslag.

– Ska vi kunna få service på mer än några få orter måste detta fungera. Det som är bra med förslaget är att det är ett nytt sätt att göra det på. Här ska man vara anställd i en och samma myndighet, och det finns fördelar med det, säger Britta Lejon till Publikt.

Samtidigt vill hon sätta frågetecken kring utmaningar som kan uppstå när verksamheten centraliseras via Statens servicecenter.

– Man ska klara av att vara förtrogen med de bakomliggande myndigheternas regelverk, it-struktur och kunskapsutveckling för att kunna ge en god service till medborgarna. Utredaren pekar också ut kompetensutveckling som viktigt här, och det tror jag att han har rätt i, säger Britta Lejon.

Om förslaget blir verklighet och verksamheten flyttas över till Statens servicecenter kommer personalstyrkan initialt att ligga på runt 760 årsarbetskrafter, enligt utredningen. Därför kommer Statens servicecenter att behöva rekrytera omkring 80 årsarbetskrafter under 2019, förutsatt alltså att förslaget går igenom, skriver utredaren. 

Bli den första att tycka till!