Annons:
EU
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Brittiska Labour gör helomvändning

Labour-partiet i Storbritannien annonserar att de gör helt om och öppnar för att stanna kvar i EUs gemensamma marknad också efter Brexit. Partiet vill ha kvar den fria rörligheten och tullunionen med EU.

För första gången uppstår en klyfta mellan regeringspartiet Tories och Labour om den framtida relationen mellan Storbritannien och EU, efter Brexit i mars 2019, skriver The Guardian. Därmed kommer de brittiska väljarna i nästa val att kunna välja mellan ett hårt och ett mjukt alternativ i EU-frågan.

Det alternativ som presenteras av Labours skuggsekreterare i överläggningarna om Brexit, Keir Starmer, innebär att Labour vill åstadkomma ett Storbritannien som har full delaktighet i EUs inre marknad och i tullunionen. Labour är berett att fortsätta att betala in till EUs budget, acceptera Europadomstolens utslag och följa reglerna om fri rörlighet under en övergångstid av två till fyra år efter Brexit, för att göra övergången mindre abrupt. Partiet håller också öppet för att Storbritannien kan stanna kvar i tullunionen och den inre marknaden efter en sådan övergångsperiod, skriver the Guardian.

Förutsättningen för ett fortsatt brittiskt deltagande i EUs gemensamma marknad är att en kommande Labour-regering kan komma överens med resten av EU om en uppgörelse om specialregler för invandring och den fria rörligheten, skriver tidningen.

Bli den första att tycka till!