Budget med jobb och svångrem

BUDGETPROPOSITIONEN2014-10-29

Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020, lovar rege­ringen i sitt budgetförslag för 2015. Arbetsförmedlingen får en nyckelroll och mer resurser. Men andra myndigheter får dra åt svångremmen.

I den första budgetpropositionen från den nya regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ligger fokus på jobbpolitik och offentliga investeringar. Arbets­förmedlingen får en förstärkning med drygt 500 miljoner kronor nästa år, och ska främst ägna sig åt att matcha arbets­sökande och arbetsgivare. Den förra regeringen ansåg att myndig­heten skulle inrikta sitt arbete på dem som står längst från arbetsmarknaden.

Ändringen är positiv, anser ST-­avdelningens ordförande Helena Perle­rot.

– Alla arbetssökande som kommer in förväntar sig stöd. Det låga förtroendet för Arbetsförmedlingen har säker­ligen påverkats av att allmänheten inte varit medveten om vår prioritering av de långtidsarbetslösa.

De höjda anslagen behövs, anser hon.

– Vi har haft en otroligt hög arbetsbelastning. Nu får vi kanske en chans att klara uppdragen.

Regeringen lovar även att minska detaljstyrningen av myndigheten.

Arbetsförmedlingen ska förbereda regeringens garanti om jobb eller utbildning inom 90 dagar för unga arbets­lösa, exempelvis traineeplatser i offentlig verksamhet.

Långtidsarbetslösa ska också slussas till välfärdssektorn, i så kallade extratjänster. Samtidigt avskaffas den omdiskuterade fas 3, sysselsättnings­fasen.

Andra satsningar görs på högskolan samt på yrkeshögskola och annan vuxenutbildning. Totalt räknar rege­ringen med att drygt 33 000 fler personer får del av arbetsmarknads- och utbildningspolitiken nästa år, och 64 000 fler år 2016.

Därtill hoppas regeringen på nya jobb inom underhåll av vägar och järnvägar, ett område som får ytterligare 2,3 miljarder kronor. Man föreslår också ett stöd till renoveringar av hus i miljonprogramsområdena.

Trygghetssystemen förstärks på flera områden. Ett förslag om att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kommer under hösten, och 1 maj nästa år höjs taket i a-kassan från 680 till 910 kronor per dag under de hundra första dagarna. Därefter är maxbeloppet 760 kronor om dagen. Ersättningen för dem som inte har a-kassa höjs från 320 till 350 kronor.

När det gäller de statliga myndigheterna vill regeringen effektivisera och spara pengar. Som finansminister Magdalena Andersson, S, aviserade före valet ska det göras omfattande genomlysningar av myndigheternas effektivitet.

Regeringen vill även göra en ost­hyvels­besparing på myndigheterna genom att begränsa uppräkningen av deras anslag.

Dessutom vill man i framtiden minska utgifterna för lokaler. Ekonomi­styrningsverket ska utveckla så kalla­de nyckeltal för lokalförsörjningen.

Regeringens svaga ställning i riks­dagen innebär dock att förslagen i budgeten kan röstas ned, helt eller delvis.

Andra förslag i budgeten

  • Myndigheten för kulturanalys, som bildades 2011, läggs ned nästa år. Uppdragen kring analys, uppföljning och statistik ska tas över av någon annan instans, men det är ännu oklart vilken.
  • Offentlighetsprincipen ska införas i offentligfinansierade privata verksamheter i vård, skola och omsorg. Frågan om en utvidgning till bland annat kollektivtrafiken utreds.
  • Ytterligare en månad i föräldraförsäkringen viks för vardera föräldern, jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas och kommunala vårdnadsbidrag förbjuds.
  • Studielånet höjs med 1 000 kronor i månaden.
  • Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga fasas ut till 2016.
  • Avdragsrätten för pensionssparande försvinner 2016.
  • Jobbskatteavdraget trappas av vid inkomster över 50 000 kronor.
  • Arbetsgivare ska betala en särskild löneskatt för anställda över 65 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av E (ej verifierad) tors, 10/30/2014 - 11:46
"– Alla arbetssökande som kommer in förväntar sig stöd. Det låga förtroendet för Arbetsförmedlingen har säker­ligen påverkats av att allmänheten inte varit medveten om vår prioritering av de långtidsarbetslösa." Säger ordförande Helena Perle­rot.

Vilket lögn. Långtidsarbetslösa har blivit ännu mer långtidsarbetslösa av bristande hjälp i Fas 3. Ingen utbildning, ingen kontakt, inget stöd, när oseriösa anordnare utnyttjat situationen. Denna myndighet far med osanning!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA