Centrum för arbetsmiljö efterlyses

ARBETSMILJÖ2012-11-08

I ett gemensamt brev till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, efterlyser parterna inom industrin ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljö.

Arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom Industrirådet begär gemensamt att regeringen inrättar ett svenskt kunskapscentrum på industriområdet. Enligt skrivelsen till Hillevi Engström behövs en sammanhållande aktör som kan underlätta kunskapsspridning till företag, medarbetare och andra praktiker på området.

Sverige har varit ett föregångsland för utvecklingen av god arbetsmiljö och mycket forskning har genomförts inom området genom åren. Det som saknas idag är att någon samlar all den kunskap som finns spridd på olika universitet och högskolor, och inom olika discipliner, och gör den tillgänglig. Det behöver inte vara en ny myndighet, utan uppdraget skulle till exempel kunna läggas på Vinnova eller Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, Fas. Uppgiften ska vara att omvärldsbevaka, registrera, sammanställa och vårda all kunskap som finns inom arbetsmiljöområdet, anser parterna.

”Arbetsmiljöforskningen är ett viktigt underlag för det praktiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna. Vi tror att vårt förslag kommer att mottas positivt, eftersom regeringen i sin nationella handlingsplan för arbetsmiljö talar om behovet av att tillgängliggöra kunskap, med syftet att fler ska bli medvetna om arbetsmiljöns betydelse för ökad hälsa men också för dess betydelse som en viktig produktionsfaktor”, skriver parterna i brevet.

Kunskapscentret skulle enligt skrivelsen kunna finansieras genom omdisponering av det outnyttjade bidraget till företagshälsovården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kristina Andersson (ej verifierad) fre, 11/09/2012 - 16:17
Ja..bättre sent än aldrig! Liknande förslag presenterade fd regeringens tillsatta arbetslivsdelegation i sin rapport som kom år 2000!! SoU 1999:69. Det är en stor samhällsskandal att inget hände då med tanke på att den psykiska ohälsan började spridas som en farsot i slutet av 1990-talet. Nu är det helt nödvändigt att Sverige inrättar ett nationellt arbetsmiljöcenter för att komma tillrätta med dålig arbetsmiljö och arbetsrelaterade skador och sjukdomar. Handlade det år 2000 och handlar det fortfarande om (hemska tanke) politisk prestige....att vårt land har setts som ett föregångsland när det gäller arbetsmiljö av övriga länder inom EU??...trots att statistik som äntligen redovisas visar en mycket grym verklighet. ex.. FK har i de flesta arbetsskademål gällande arbetssjukdomar inte följt den nya lagstiftningen från 2003 utan gett avslag på felaktiga grunder. Det är skrämmande fakta som framkommer i IFS: rapport vilket media vid det här laget borde uppmärksammat!? Det är flest kvinnor inom vård och omsorgssektorn som förvägrats rättssäkerhet och därmed fått sin liv fullständigt söndertrasade. Behovet för tusentals kvinnor måste vara enormt stort när det gäller att få rehabilitering och juridisk hjälp för att överleva. En kollektiv stämningsansökan mot FK för övergrepp i rättssak måste lämnas in för allas rätt till upprättelse. Någon advokat borde vara intresserad av att ta det uppdraget. Sveriges regeringar från år 2000 får helt enkelt skämmas!!! Men inget ont som inte har något gott med sig....Ett nytt nationellt arbetsmiljöcenter invigs 2013... Det är min vision i a f..

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA