Chefer attesterade sina egna fakturor

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-12-09

Försäkringskassans internrevisorer slår i en rapport larm om felaktig hantering av fakturor och inköpskort på myndigheten. I 15 av 43 stickprovskontroller av fakturor för intern representation hade den attesterande chefen själv deltagit i evenemanget.

Internrevisionen lyfter fram flera brister i ekonomihanteringen. Den allvarligaste gäller kontroll av fakturor. När faktaunderlaget för 51 fakturor granskades saknade 20 en tydlig beskrivning av vad fakturan gällde. Och när internrevisorerna tittade på chefers godkännande, attestering, av fakturor för intern representation hade en dryg tredjedel godkänts trots att chefen själv fanns med på deltagarförteckningen.

– Det vi såg var att det hände när chefen var en av en större grupp deltagare, säger Peter Westberg, internrevisor och projektledare. Hon eller han kanske inte tänkte på att de själva varit med.

Det finns interna riktlinjer som säger att attestering alltid ska göras av någon som inte varit med på det som fakturan gäller. Men revisorerna anser att instruktionerna behöver bli tydligare, och rekommenderar att attesterade fakturor följs upp regelbundet hädanefter. Risken är annars att både jävssituationer och oegentligheter kan passera utan upptäckt, framhåller de.

Försäkringskassan missar också att betala fakturor i tid. Under perioden maj 2015 – augusti 2016 tvingades Försäkringskassan betala totalt 340 000 kronor i dröjsmålsränta.

Internrevisorerna har även gjort stickprovskontroller av bruket av inköpskort, som får användas för inköp på högst 3 000 kronor. De noterade att 16 av 45 granskade köp överskridit taket, och att man gjort det genom att dela upp fakturan.

– Reglerna beskriver inte så tydligt hur korten ska användas och syftet med beloppsgränsen, kommenterar Peter Westberg. Det står bara att det är en beloppsgräns.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA