Annons:
Christina Björklund, docent vid Karolinska institutet.Bild:Privat
Hallå där!
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Chefer i staten mer utsatta för mobbning

Statliga chefer är mer utsatta för mobbning än chefer i andra sektorer, har docent Christina Björklund kommit fram till i sin forskning.

Du leder en studie om chefer som blir mobbade. Varför forska om chefer?

– Jag har tidigare forskat om mobbning rent allmänt, men det saknas i princip forskning om mobbning mot chefer. Jag blev nyfiken på om chefer också blir mobbade och vad som händer om de blir utsatta.

Staten sticker ut i resultaten?

– Ja, vi har skickat ut en enkät till 18 000 chefer i olika sektorer och 3,2 procent svarar att de upplevt att de utsatts för mobbning och trakasserier. Men i staten är det 6,9 procent som drabbats. Jag har inte analyserat färdigt än, men det verkar vara viss överrepresentation på universiteten.

Vad utmärker mobbning mot chefer?

– Den är ofta mer subtil. De som drabbas är ofta nya som chefer, inte nödvändigtvis utan chefserfarenhet men nya på tjänsten. Det är också vanligt med en otydlig organisation och en dysfunktionell grupp.

Vad kan man göra?

– Det krävs att någon träder fram och säger stopp. Jag känner till fall där en högre chef stoppat mobbning av en lägre chef, men den utsatta chefen har vanligtvis inte stöd från chefen ovanför sig. Då krävs att någon annan säger ifrån. Jag har ett annat exem­pel med en högre chef som mobbade en lägre, där den lägre chefens grupp sade ifrån. Någon måste bryta mönstret. Annars slutar det ofta i sjukskrivning eller utköp.

Bli den första att tycka till!