Annons:
Omlokalisering
Nyhet
AVSusanne ErikssonLinus Hellerstedt1 kommentarer

Civilministern: Parterna måste ta ansvar

En dom i Arbetsdomstolen innebär att de anställda är skyldiga att följa med eller säga upp sig när en myndighet omlokaliseras. Civilminister Ardalan Shekarabi är nöjd med att det klargjorts vad som gäller. ”Jag förutsätter att parterna nu agerar för att gemensamt ta ansvar”, säger han till Publikt.
Civilminister Ardalan Shekarabi, S.Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet

Förra veckan förlorade ST målet i Arbetsdomstolen, AD, om vilka villkor som ska gälla för anställda som inte vill flytta med när Fastighetsmäklarinspektionen omlokaliseras från Stockholm till Karlstad.

Som Publikt tidigare skrivit om vill ST nu att lagen om offentlig anställning ändras så att villkoren för statsanställda blir mer lika dem som gäller på den privata arbetsmarknaden.

Men någon lagändring är inte aktuell, säger civilminister Ardalan Shekarabi, S.

– Vi har en delegerad arbetsgivarpolitik. Jag kan inte förutsätta att parterna inte klarar av det här och ser över hur det ska fungera. I sista hand går vi in med lagstiftning.

Han anser att det inte ska vara så stora skillnader mellan statliga och privata arbetsgivare.

– Jag förutsätter att parterna nu agerar för att gemensamt ta ansvar. Det finns exempelvis möjlighet att teckna lokala omställningsavtal.

Ardalan Shekarabi anser att det är bra att frågan blivit klargjord rent arbetsrättsligt, i och med ADs dom.

– Det gör det lättare för parterna, nu när de har en bild av hur förutsättningarna ser ut.

Han säger att han har respekt för att de som påverkas av besluten om omlokalisering känner oro.

– Men regeringen har gjort bedömningen att vi behöver jobba aktivt för att flytta jobb. Det behovet väger över.

För regeringens del fortsätter arbetet med att omlokalisera, konstaterar han.

– Vi behöver dels bygga ut befintliga verksamheter, dels flytta andra. Det här är en strategiskt viktig fråga för staten.

Det har ju ministern rätt att tycka och det är ju även rimligt att parterna löser detta. Men då kan vi inte ha en motpart som befinner sig kvar i 1900 talets början. Det är bara att se vilka yrkande de lägger lönerevisionen för att förstå vilken uppförsbacke de kan bli. Det handlar även om att via ett klubbslag ändra förutsättningarna för de statligt anställda och de har ju ändå ministern ansvar för . /Anders