Curlade åttiotalister får skulden för asylbeslut

MIGRATIONSVERKET2016-08-26

Migrationsverkets internrevision hävdar att asylprövningen är ineffektiv och att det beror på att nyanställda åttiotalister blivit alltför ”curlade” av sina föräldrar. STs avdelning på myndigheten beskriver rapporten som ett lågvattenmärke och kräver en ursäkt.

Migrationsverkets internrevision har granskat effektiviteten i asylprövningen. Det har skett utifrån enkla beräkningar där man jämfört antalet handläggare med antalet fattade beslut under årens lopp. Under 2015 var det i genomsnitt 40 beslut per handläggare, mot 50 respektive 60 åren innan.

Målet är 100 beslut per år och handläggare, sägs det i rapporten. Resultatet för 2015 är därför ”alltför blygsamt”, skriver internrevisionen.

Ett skäl till den låga beslutstakten sägs vara att myndigheten i dag har många handläggare som är födda på 1980-talet. Visserligen är de ”inte slöare än sina företrädare och man tror inte heller att de sitter och surfar bort tiden, det hade man i så fall sett i de öppna kontorslandskapen”.

Men man ser en kulturskillnad med nya värderingar och arbetssätt, menar internrevisionen. ”Myndigheten har numera de s.k. curlingföräldrarnas barnkullar i rullorna. Vi har med andra ord anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och att få allt de pekar på.”

Åttiotalisterna vill också ha snabba förändringar och att karriären ska gå fort, enligt rapporten. Dessutom mår fler dåligt och behöver stödsamtal, och många har svårt att fatta tuffa avvisningsbeslut.

Avdelningsstyrelsen för ST inom Migrationsverket reagerar starkt mot internrevisionens analys. I ett skriftligt uttalande säger man att rapporten är ett lågvattenmärke:

”Det är djupt upprörande att man på det här sättet försöker skylla Migrationsverkets problem på dess anställda, där många bokstavligen gick på knäna under hela förra hösten för att hantera den anstormning av asylsökande som kom till Sverige.”

Rapporten är full av osakligheter, svepande generaliseringar och bristande källhänvisningar, anser ST-avdelningen. ”Som beslutsunderlag bör den betraktas som totalt undermålig och det är ett underbetyg för hela internrevisionen att dessa brister inte uppmärksammats i ett tidigare stadium.”

STs slutsats är att Migrationsverkets ledning bör be hela myndighetens personal om ursäkt ”för att den nedlåtenhet man visar dem i den här rapporten”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA