Dagen är slut – gå hem eller jobba över?

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-12-09

En dag proppfull av möten, telefonsamtal och kundmottagning – men kollegerna ger varandra energi. Arbetsförmedlaren
Eva Sjögren berättar om en vanlig arbetsdag.

8.02. Trycker in koden till byggnaden där min arbetsplats ligger, går trapporna upp och använder sedan tjänstekortet för att ta mig in på själva Arbetsförmedlingen.

Hälsar godmorgon till dem som redan är på jobbet i de rum jag går förbi, viker av till vänster in i det rum jag delar med tre andra arbetsförmedlare. Vi jobbar alla med långtidsarbetslösa. Det är roligt att ses igen efter helgen. Vi checkar av lite hur vi har det privat, på ett lättsamt sätt. Alltid är det något som har hänt. Jag går ut med min lunchlåda för att lägga den i kylen i personalrummet. Ibland fastnar jag där med en fika direkt på morgonen. Det är en trevlig stämning runt fikabordet. Åh, är du tillbaka? Hade du det bra på semestern? Såg ni på Kalla fakta i går? Hörde ni att de rånat Forex? I dag är jag trött. Åh, nej, ska hon sluta! Grattis, fyller du år?

8.30. Tillbaka på mitt rum, öppnar mejlen. Kanske 20 stycken sen i går, ibland betydligt fler, ibland något färre. Några akuta, ring mig nu! Någon har lusläst sin handlingsplan och hittat oklarheter. Någon har hamnat i konflikt med sin arbetsgivare. Någon skriver en mängd privata spörsmål som utmynnar i en förklaring till varför de inte gjort det de ska enligt överenskommelsen med Arbetsförmedlingen. Någon är arg. Någon skriver »Tack, du är bästa förmedlaren«. Någon har fått ett automatutskick som inte är relevant för just den
personen. En socialsekreterare undrar varför jag gjort som jag gjort.

9.00. Telefonen börjar ringa. Jag har sökt dig i flera dagar. Varför ringer du inte tillbaka? Vad ska jag göra? Jag får ingen lön! Jag får inga arbetskläder! Jag är sextrakasserad! Ni tvingar mig att arbeta! Jag får inget försörjningsstöd. Jag ligger på sjukhus. Jag har opererats. Jag orkar inte längre. Jag vill inte leva. Jag har hittat en arbetsgivare. Jag har inte fått det du sa du skulle skicka.

En arg arbetsgivare tycker att jag inte har förståelse för att driva eget när jag nekat anställningsstöd, eftersom månadslönen han uppgivit är 16 900 kronor för en heltid.

9.40. Morgonmöte för hela kontoret. Målen uppfylls inte. Ni och ni och ni är gröna. Men ni och ni och ni är röda. Nu kämpar vi vidare. Ny chef presenteras. Dagens schema gås igenom. Många sjuka, vem kan hoppa in?

10.00. Sitter schemalagd i kundmottagningen till klockan 13. Sökande kommer med nummerlappar. Arbetsförmedlingen hjälper mig inte. Jag ska redovisa jobb. Jag kommer inte in på Mina Sidor. Jag vill skriva in mig. Jag är arg. Jag är ledsen. Jag har fått jobb. Jag har kommit till Sverige i går. Jag får inte längre komma in på min SFI-kurs. Jag vill ha en utbildning. Jag kräver att få en utbildning. Ni är bäst. Jag vet inte varför jag ska vara här. Jag fick ett sms av er.

Jag råkar ta en sökande tio minuter innan mitt pass slutar och det är ett komplicerat ärende. Jag kommer inte ifrån förrän 13.20.

13.20. Lunch. Njuter av min lunch med glada men lite trötta kolleger. Nästan alla är matintresserade och de flesta äter nyttigt på olika sätt. Vill veta recept. Hur smakar det? Det där ser gott ut. Jag avslutar med kaffe. Känner mig glad över mina kolleger. Har fått lite energi tillbaka.

14.00. Kommer tillbaka in på mitt rum. Har några småsaker kvar från kundmottagningens arbetspass att följa upp. Bokar två tolkar. Går till kollega för att berätta vad en sökande till henne sagt i kundmottagningen som kan vara bra att veta.

14.30. Nu kommer glad kollega in och undrar om jag vill fika. Nekar, då jag precis kommit in i jobbet med mina egna sökande igen. Telefonen börjar ringa igen. Varför har du inte svarat? Varför ringer du inte upp? Jag har försökt nå dig i flera dagar. Det är konflikt på mitt jobb. Jag orkar inte längre. Jag har varit sjukskriven i två månader, vet ni inte det? Jag får inga pengar. Jag vill inte leva om det ska vara så här.

Jag hinner skicka några sökandepresentationer till Samhall som söker lokalvårdare.

15.00. Information för hela kontoret om ett nytt arkiveringssystem som kommer att bli mycket bra när det väl introducerats. Detta håller på till 16.00.

16.00. Känner mig lite trött. Tittar på alla gula post it-lappar på mitt skrivbord. Nya mejl har kommit in. Nya telefonmeddelanden har kommit in. Beslut har inte tagits under dagen som borde ha tagits. Nu måste jag bestämma mig. Gå hem 16.30 när min arbetsdag är slut, eller jobba över?


Eva Sjögren

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA