Annons:
Arbetsmiljö
Ditt jobb
AVIngegerd RönnbergTyck till!

Dammet hotar din hälsa

Städningen hör till det som många arbetsgivare sparar in på. Men snålandet kan hota din hälsa. En ny studie visar att kontorsstolen är en dammhärd och att gardiner och skrivbord rengörs för dåligt.
Problemet är inte att det städas för lite på våra arbetsplatser, utan att det städas fel. Alltför mycket kraft läggs på golvvård. Golven närmast skiner, men verkliga dammfällor som möbler och gardiner rengörs ofta inte alls. Inte heller hyllplan högre än en och en halv meter eller takarmaturer, och på skrivbord städas bara rena ytor, säger Göran Stridh.

Han är gästprofessor på Örebro universitetssjukhus och specialist på inneklimatets kemi och har på uppdrag av en städkonsult undersökt mängden damm i åtta nystädade kontorsmiljöer – fyra stora statliga myndigheter och fyra stora privata företag.

–Vi tittade på fem olika ställen: på golv, framför och bakom tangentbord, på hyllplan och kontorsstolar. På golv och låga hyllplan var det genomgående god städkvalitet och lite damm. Men kontorsstolarna var verkligen bedrövliga, säger han.

Får det man betalar för

Han betonar att det inte är städbolagens fel att det slarvas med rengöringen på kontor.

–Problemet har uppkommit genom att städning blivit ett besparingskonto för myndigheter och företag. Arbetsgivarna får den städning de betalar för. Skriver man inte in i avtalet att möbler och textilier ska rengöras sker det inte heller.

Göran Stridh tycker också att städaspekten bör tas med i bedömningen vid upphandling av nya kontorsmöbler. Att satsa på läderstolar kan till exempel vara en bra idé.

Han uppmanar kontorsanställda att skärskåda städningen på sina arbetsplatser och vid behov ta upp en diskussion om utökad städning med arbetsgivaren.

–Kolla din kontorsstol, stolarna i sammanträdesrummet och soffan i fikahörnet genom att slå handflatan i dem. Förmodligen virvlar det upp ett moln av damm. Det gjorde det på de kontor vi undersökte, säger Göran Stridh. Kräv att möblerna dammsugs regelbundet, det är bästa sättet att få dem rena. Fråga när gardinerna tvättades senast och titta efter om det ligger damm på hyllorna. Underlätta också för städaren när hon eller han ska utföra sitt jobb.

Smuts syns mest på golven

En av dem som utbildar personalen som städar på Sveriges kontor är Aila Laitinen på ISS Facility Services – en av jättarna i städbranschen. Hon välkomnar debatten om kontorsstädning och tycker det är viktigt att sambandet mellan bristfällig städning och hälsa klargörs. Efter att Göran Stridhs undersökning uppmärksammats i medier har hon fått många samtal från både kunder och städare som vill diskutera hur, och hur ofta, man bör städa kontor.

–För oss i städbranschen var hans rön dock ingen nyhet, säger hon. Vi vet att det finns brister i städningen och att kontorsstolar och skrivbord är smutsiga.

Att städbolag lägger så stor energi på golvvård beror på att det är golven som kunderna prioriterar. Kunderna anmärker genast på om det finns fläckar eller damm där. Damm på stolar och bord lägger de inte märke till på samma sätt.

–När en organisation eller ett företag behöver se över sina kostnader verkar det ofta vara städningen man först tittar på. Det har lett till att det städas mer sällan på kontor i dag och att vissa moment prutas bort, säger Aila Laitinen.

För att få en så bra städkvalitet som möjligt måste alla parter samarbeta. Upphandlaren av städtjänster, som bestämmer vad som ska städas och hur ofta, städbolaget, som ska se till att ha välutbildade städare och miljövänliga städmetoder – och de kontorsanställda.

–Arbetsgivaren bör upplysa medarbetarna om när det är städdag och vad som ingår i uppdraget. Kontorsanställda kan hjälpa städaren genom att plocka bort gosedjur, familjefoton, kaffekoppar, stenar och »falska« blommor från sina skrivbord och bokhyllor, säger Aila Laitinen. En del har otroligt mycket privat pynt på rummet.

Sladdar från datorer och modem och så stora skrivbord att städaren knappt når över dem försvårar också.

Rum bättre än landskap

Ur städsynpunkt är kontorsrum bättre än kontorslandskap, anser Aila Laitinen.

–I kontorslandskap sitter folk så tajt att städarna har svårt att komma åt mellan arbetsplatserna och det finns ofta mellanväggar av textil som samlar damm och ormbon av sladdar.

Ibland ingår rengöring av kontorsstolar i avtalet. Då sker det kanske var tredje månad.

–Vanligtvis borstar vi av dem. Helst skulle vi vilja använda dammsugare men det tycker kunderna stör för mycket, säger Aila Laitinen. Gardintvätt ryms sällan i städuppdraget.

När det gäller datorer, dammar städarna ytterhöljet och framför och bakom tangentbord. Tangentbord och skärmar ska de kontorsanställda själva rengöra.

Vill man ha sitt rum välstädat ska man också resa sig från stolen och gå ut i korridoren de kanske fem minuter städaren jobbar där.

–En del nonchalerar helt städaren, eller sitter kvar vid skrivbordet och säger »ta det du kan«. Ibland sprids en sådan mentalitet på ett kontor. Då har vår personal svårt att sköta sitt jobb. Att lösa det dilemmat kan vara knepigt, städaren kan ju inte tvinga folk att lämna rummet. Om de anställda känner städaren brukar det tas mer hänsyn.

Aila Laitinen berättar att man inom städbranschen ständigt arbetar för att hitta bättre städmetoder.

–Vi vill till exempel aldrig blöta ned golv längre. Använder man mycket vatten riskerar man att förstöra material och bakterier kan växa till sig. Dessutom är det tungarbetat för städarna. Vi har också oparfymerade rengöringsmedel med tanke på personer som har allergiska besvär, säger hon. Våra moderna metoder gör ibland att kunder inte tror att vi städat ordentligt. De tycker vi ska våttorka golv som förr och att det ska lukta rent när vi är klara, typ fräsch citrusdoft. Då gäller det att informera om varför vi städar som vi gör.

Ämnen: Arbetsmiljö
Dålig städning en hälsofara
Bristfällig städning kan medföra hälsorisker, speciellt för personer med allergi och överkänslighet. Den misstänks också bidra till symptom som irriterade slemhinnor och allmän trötthet. Risken att drabbas av infektioner påverkas av faktorer som damm och dålig luftkvalitet.
En välstädad miljö har också betydelse för smittspridningen. Städningen av toaletter, dusch- och omklädningsrum och kök är extra viktig ur smittspridningssynpunkt. Stoppade stolar och soffor ska dammsugas ofta, minst en gång i veckan och gardiner tvättas regelbundet. Just textilier fungerar som reservoar för damm och allergiframkallande ämnen.

Källa: Städboken,
utgiven av Arbetsmiljöverket

Bli den första att tycka till!