Annons:
Danmark
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Danmark fortsätter att omlokalisera statliga jobb

Den danska regeringen planerar att omlokalisera 4 000 statliga jobb från Köpenhamn till 49 andra orter i landet. Det är den andra etappen i en omfattande omlokalisering.

Den danska regeringen har redan tidigare omlokaliserat cirka 4 000 arbetstillfällen från huvudstaden till andra orter. Nu aviserar regeringen att ytterligare 4 000 anställda kommer att omlokaliseras. Samtidigt kritiseras regeringen för att den inte väntar in den danska riksrevisionens analys av den första etappen, innan man går vidare med omflyttningsplanerna, berättar Ekot.

”Det finns ingen utvärdering som kan få regeringen att tycka något annat om det övergripande, nämligen att vi önskar att Danmark ska vara i bättre balans”, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, när planerna presenterades på en presskonferens.

Samtidigt med omokaliseringarna vill regeringen etablera 500 till 1 000 utbildningsplatser utanför Köpenhamn, fördelade över hela landet.

Kritiken mot regeringen handlar bland annat om att danska staten har svårt att förmå de anställda att följa med då deras jobb flyttas till annan ort. Närmare nio av tio anställda har avstått från att flytta när deras myndighet omlokaliserats. Kritikerna ifrågasätter också kostnaderna för omlokaliseringen, enligt Ekot.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen försvarar omlokaliseringarna med att de är nödvändiga för att stoppa centraliseringen av statlig verksamhet till Köpenhamn:

”Den centralisering som vi har sett i en generation skulle bara fortsätta och fortsätta. Och det vill vi göra något åt.”

Bli den första att tycka till!