Annons:
DANMARK
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Danskarna lägger ned skattemyndigheten

Danmark avvecklar sin skattemyndighet nästa år. I stället startas sju nya myndigheter, uppger Ekot.

Den danska motsvarigheten till Skatteverket, SKAT, startades för 12 år sedan genom en sammanslagning av nära 300 lokala skatteförvaltningar. Sedan dess har verksamheten kantats av den ena skandalen efter den andra. Nu läggs myndigheten ned helt och hållet.

”Danskarnas tålamod med SKAT är slut och därför har vi beslutat att lägga ned myndigheten, och bygga upp ett nytt skatteväsen”, sade den danska statsministern Lars Lökke Ramussen på en presskonferens, uppger Ekot.

Myndigheten missade att upptäcka svindleri som kostat staten över 8 miljarder svenska kronor och gjorde fel i hanteringen av fastighetstaxeringar, vilket gjorde småhusägares skatter för höga. Ett nytt IT-system för att sköta skatteindrivning som köpts in för dyra pengar krånglade så pass att det fick skrotas och myndigheten fick driva in skatter manuellt.

Det sistnämnda ledde i sin tur till att danskarnas skatteskulder exploderade, skulder som det enligt SKAT ändå inte fanns möjlighet att driva in. Den danska riksrevisorn har dessutom kritiserat myndigheten för bristande räkenskaper, åtta år på raken.

Nedläggningen sker under nästa år. I stället ska sju nya myndigheter som ska ta hand om olika specifika uppgifter inom skattesystemet skapas, meddelade statsministern.

Bli den första att tycka till!