Databugg har även drabbat barnlediga

LÖNER2013-10-16

Även föräldralediga kan ha gått miste om pengar på grund av felet i lönesystemet Palasso. Det bekräftar systemleverantören CGI. Nu kräver ST inom Polisen att också de föräldra­lediga ska kompenseras.

Buggen i lönesystemet Palasso har inte bara drabbat långtidssjuka. Även de som varit föräldralediga mellan 1997 och 2010 och haft rörliga tillägg kan ha gått miste om ersättningar de haft rätt till.

Efter Publikts avslöjande i nummer 11-2013 har leverantören CGI bekräftat för sina kunder att det funnits ett »tolkningsfel« i systemet och att det även omfattar beräkning av ersättningar till föräldra­lediga.

Inom Polisen, som redan har kompenserat 600 långtidssjukskrivna, har arbetsgivaren ännu inte bestämt hur man ska gå till väga när det gäller dem som varit föräldralediga. Först ska frågan diskuteras med facken. Det gäller också de tidigare långtidssjukskrivna som har slutat eller gått i pension, förklarar Eva Sjöberg som är HR-strateg på Rikspolisstyrelsen. Det handlar om »ett komplext identifieringsarbete«, skriver hon i ett mejl till Publikt.

ST kräver att arbetsgivaren ska kompensera även föräldralediga och dem som slutat.

– Vi har lämnat in en formell begäran om överläggning. Vi begär att de ersätter alla som har drabbats, och att det görs nu, säger Karin Svenning som är ordförande för ST inom polisväsendet.

Efter Publikts avslöjande har flera andra myndigheter börjat undersöka om de har medarbetare som gått miste om ersättning på grund av datafelet.

Även CGI har fått frågor om detta, bekräftar Malin Westlund, som är före­tagets presskontakt.

CGI har nu lagt ut information om felet på sin kundwebb.

Där hänvisar man till att det »under specifika omständigheter« lett till »avvikelser i ersättningar för ett fåtal kunders medarbetare med en komplex ersättningsbild kring rörliga tillägg«.

Örjan Persson, ansvarig chef för CGIs Palassoverksamhet, hänvisar Pub­likts frågor till företagets PR-avdelning och Malin Westlund.

Hur kan ni vara säkra på att felet är så ovanligt som det framställs av er?

– Det är vår bild att det bara gäller ett fåtal kunder under specifika omständigheter, säger hon till Publikt.

Någon närmare förklaring kan Malin Westlund inte ge, men hon hävdar att dia­logen med kunderna bekräftar att det handlar om en liten avvikelse.

Felräkningen består i att de rörliga tilläggen för sjuka och föräldralediga inte följt med över årsskiften. Men Malin Westlund tror inte att så många föräldralediga kan ha gått miste om pengar, efter­som det enligt henne är ovanligt att ledigheten tas ut över årsskiften.

Publikt frågar också varför det enligt CGI bara är de med en »komplex ersättningsbild kring rörliga tillägg« som är berörda.

Frågan besvaras i ett mejl: »Det vi menar är att de flesta av våra kunder inte har rörliga tillägg och att i de fall då det uppstått avvikelser i ersättningar handlat om ett fåtal kunders med­arbetare vilka haft många rörliga tillägg. Att vi beskrev detta som ›komplext‹ kanske var förvirrande.«

Felet handlar om miljonbelopp

  • Ett fel i statens lönesystem Palasso upptäcktes inom Polisen 2005.
  • Felet fanns i systemet från 1997 och rättades till 2010.
  • Anställda som varit sjukskrivna eller föräldralediga under perioden kan ha förlorat rörliga tillägg som enligt avtalet ska räknas upp från föregående år. Felet gjorde att beloppen inte följde med över årsskiftena.
  • Hittills har 600 polisanställda kompenserats med sammanlagt åtta miljoner kronor.
  • 150 myndigheter använder Palasso. Flera av dem under­söker nu om deras anställda kan ha gått miste om ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA