Datorhaveri lamslår myndigheters webbplatser

IT2017-06-13

Skatteverkets och Kronofogdens hemsidor har legat nere i flera dygn på grund av trasig hårdvara. Inget tyder än så länge på att det skulle handla om en cyberattack, uppger SVT.

Sedan ett par dygn möts besökare på Skatteverkets hemsida av ett meddelande om att sidan inte fungerar just nu. Flera e-tjänster är ur funktion och förväntas inte vara i drift förrän om ytterligare ett dygn.

Det går till exempel inte att ansöka om id-kort och driftstoppet gör att de som skulle ha deklarerat moms och arbetsgivaravgifter senast i måndags har fått förlängd tidsfrist med en vecka.

Anledningen till det tekniska avbrottet är att vissa av myndighetens nyinköpta hårddiskar har gått sönder, uppger SVT.

Vi har bytt ut viss teknisk utrustning, och nu håller vi på att återskapa och verifiera all data innan systemen tas i full drift igen”, säger Jan Zetterdahl, IT-direktör på Skatteverket till SVT.

Enligt honom finns det inget som tyder på att det skulle handla om en attack utifrån. Ingen data ska heller ha gått förlorad.

Även Kronofogdens hemsida ligger nere sedan i söndags. De båda myndigheterna delar nämligen server med varandra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA