Stefan Bergman, meteorolog, och Kerstin Vejdemo, ordförande för ST inom SMHI.
Bild: Johan Wahlgren
Stefan Bergman, meteorolog, och Kerstin Vejdemo, ordförande för ST inom SMHI.

De är bäst på jämställdhet

PÅ JOBBET: SMHI2014-09-16

SMHI är bäst på jämställdhet, enligt en årlig ranking. Inte en utan många olika saker är förklaringen, säger Karin Aspeqvist, personalspecialist på SMHI.

Karin Aspeqvist värjer sig mot förenklingar och säger att det är helheten som är viktig.

– Jämställdhet är resultatet av långsiktigt arbete och hög medvetenhet.

Varje år genomför företaget Nyckel­talsinstitutet en jämställdhetsranking­ bland ett antal arbetsplatser, och i år var det SMHI som placerade sig på förs­taplatsen. Myndigheten fick 157 poäng av 180 möjliga i undersökningen, som bland annat analyserar löner, ohälsa, föräldraskap, deltid och jämställdhetsplaner.

Karin Aspeqvist säger att jämställdhetsperspektivet behöver vara inbyggt i olika processer så att man inte behöver tänka på det.

– Det är viktigt att rekryteringsprocessen är väl utarbetad och att det finns tydliga urvalsgrunder så att alla behandlas lika, inte bara kvinnor och män, utan alla. Vi annonserar ut alla tjänster och använder inte informella nätverk.

På SMHI är 38 procent av de anställda kvinnor, och andelen kvinnliga chefer är 36 procent. Det är lika många kvinnor som män i ledningsgruppen.

Men jämställdhet handlar inte bara om siffror – mycket avgörs av attityder, normer och värderingar.

– Det går inte att bestämma vad folk ska tycka. Men vår organisation är inte så hierarkisk. Den stödjer öppenhet och främjar flexibilitet.

Fackligt samarbete har också bidragit på ett positivt sätt, menar Karin Aspeqvist, när det handlar om att säkerställa att processerna fungerar bra.

En fördel ur ett jämställdhetsperspektiv, säger hon, är att de flesta anställda på SMHI har förtroendearbetstid och att en del har möjlighet att arbeta på distans. Det ökar möjligheterna att hitta en balans mellan arbete och privatliv.

I prognosproduktionen arbetar man efter schema, där personliga önskemål tas till vara i möjligaste mån.

– Att kunna kombinera arbete och familj på ett bra sätt är en oerhört viktig jämställdhetsfråga, säger Kerstin Vejdemo, ordförande för ST inom SMHI.

Stefan Bergman, meteorolog, tycker att myndigheten är mycket till­mötes­gående mot anställda med barn. När han separerade kände han att det inte skulle fungera att ha barnen själv varannan vecka och samtidigt jobba natt och långa dagar.

– Jag frågade om vi kunde göra om mitt schema. Det gick att lösa eftersom jag har flera olika arbetsuppgifter.

När barnen var mindre arbetade han därför mer obekväma arbetstider varannan vecka. Ibland arbetar han även hemifrån, om det fungerar för arbetet.

På SMHI är mäns uttag av föräldraledighet ovanligt högt.

– En förklaring är kanske att det inte bara är accepterat, utan ses som positivt och naturligt, säger Kerstin Vejdemo.

SMHIs tips för ökad jämställdhet på jobbet

  • Se till att jämställdhetsperspektivet är inbyggt i alla processer.
  • En väl genomtänkt rekryteringsprocess är central.
  • Arbeta långsiktigt och se till att medvetenheten om frågan är hög i hela organisationen.
  • Inför gärna förtroendearbetstid och möjligheten till distansarbete.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA