De gör show av brödrabråket

KULTUR: SCENSHOW2015-01-20

Får man göra slut med sitt syskon? frågar sig bröderna Luuk i sin scenshow, där de undersöker syskonskapets såriga kamper och starka gemenskap. Nu ger de sig ut på turné med Riksteatern.

Av:  Birgitta Haglund

För programledaren Kristian Luuk blev relationen till hans lillebror, författaren Martin Luuk, för ett par år sedan så smärtsam att han ville göra slut. Men i stället för att gå skilda vägar började bröderna kommunicera och bearbeta sina konflikter.

Vi ses på ett fullsatt, larmigt kafé i Vasastan i Stockholm. Orolig för ljudupptagningen riktar jag in bandspelarens högtalare mitt emellan dem. Kristian Luuk hugger direkt med en ironisk kommentar:

– Den är lite mer riktad mot mig, tycker jag nog.

– Ja, du kan göra klart den här intervjun själv, svarar Martin Luuk.

Bröderna skämtar ofta och båda verkar måna om att bekräfta varandra, utan att för den skull alltid hålla med. I synnerhet Kristian hummar ofta till det Martin säger.

Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?handlar om det som skaver och det som glädjer i syskonskap. Det är lätt att känna igen sig i de maktkamper och i den skamfyllda konkurrenssituation som ofta uppstår mellan syskon. Materialet har de skrivit gemensamt. De berättar om sina egna personliga konflikter, om andra kända syskon­relationer och om olika teorier om syskonskap. De vill inte skoja
till problemen, förklarar Martin Luuk – smärtpunkterna ska bränna. Men det betyder inte att showen saknar humor.

Store- och lillebror är en giftig kombination, menar bröderna Luuk. Tänk bara på Kain och Abel. Kris­tian Luuk säger att storasyskon ofta är auktoritetsbundna, ansvarstagande och duktiga.

– Och framgångsrika, skjuter Martin Luuk in.

– I princip alla USAs presidenter har varit storebröder, säger Kristian Luuk. Lillasyskon är mer kreativa, söker äventyret, är flummigare.

Och kommer lättare undan föräldrarnas oro och kontroll. De här olika egenskaperna stämmer väl in på bröderna Luuk.

Under deras uppväxt i Kalifornien stod de varandra mycket nära. Så småningom blev deras skilda personligheter tydliga, de fick egna kompisar och började glida isär. Kristian Luuk, den nu folkkäre programledaren, har läst på Handelshögskolan och varit den mer ansvarstagande av dem. Martin Luuk kan vända sig till honom och fråga om allt från bagateller till allvarliga spörsmål.

– Kristian kan lära mig hur man backar ut en bil medan jag kan tipsa Kristian om en bra låt eller film, säger Martin Luuk, som har en mer bohemisk och avantgardistisk ådra.

Storebror Kristian ägnade sig åt att spela klarinett, Martin spelade i stället musik på … rått kött. Vid ett tillfälle satte han upp egna dikter på lyktstolpar på stan, i stället för att försöka få dem utgivna.

– Jag kokade av ilska över det där missbruket av talang, säger Kristian Luuk.

Samtidigt fick han själv kritik från sin lillebror för att han var för kommersiell. Kristian Luuk var osäker på om hans lillebror egentligen tyckte om honom. Han tyckte att han fick för lite bekräftelse av honom. Nu är Martin Luuk tydlig:

– Det finns ingen som kan ersätta Kristian. Vi kommer alltid finnas för varandra, men Kristian har inte alltid varit säker på det.

– Tidigare blev jag ledsen av Martins ärlighet. Det bråket som gjorde att allt ställdes på sin spets och att jag ville klippa kontakten med Martin tror jag startade när jag gifte mig, skaffade barn och började jobba med tv.

Han tror också att hans offentlighet har spelat in i deras konflikt.

– Martin kunde hamna på fester där folk kom fram och sa: »Jaha, är du Kristian Luuks bror«. Det skapar ju en konkurrens.

Martin Luuk nickar:

– Det är nog ingen som vill bli uppmärksammad för någon annans förtjänster. Alla vill vara en människa i egen rätt.

Kristian Luuk önskar att publiken ska ta tag i sina egna syskonrelationer efter att ha sett deras show.

– Syskonskapet är livets längsta relation – varför sjabbla bort det? undrar han, och tillägger att konflikter ofta bygger på missförstånd eller dålig kommunikation.

Han har hela tiden haft »publik­hatten« på sig under arbetet.

– Det är det jag har lärt mig under mina tjugo år i tv-sammanhang, att det måste gå fram. Martin tänker inte alls lika mycket på det. Det är otroligt inspirerande.

– Jag har mest varit intresserad av vad vi håller på med i arbetet. De här olika utgångspunkterna har varit konstruktiva.

Arbetet med scenshowen fick dem att lyfta på alla stenar. I dag säger de att de känner varandra väldigt väl, och de fortsätter gärna att arbeta ihop framöver.

Så – får man göra slut med sitt syskon? Bröderna ger inget entydigt besked om det.

– Men vår historia är ett slags svar på det, säger Martin Luuk.

Konflikter mellan bröderna Martin och Kristian Luuk gjorde att de funderade på att klippa kontakten. Nu har de hittat tillbaka till varandra och skildrar syskonskapets komplicerade relation i en scenföreställning. Foto: Morgan Norman
Konflikter mellan bröderna Martin och Kristian Luuk gjorde att de funderade på att klippa kontakten. Nu har de hittat tillbaka till varandra och skildrar syskonskapets komplicerade relation i en scenföreställning. Foto: Morgan Norman

Bröderna Luuk

  • Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon? är regisserad av Emma Bucht. Den 5 februari är det turné­premiär med Riksteatern och föreställningen kommer sedan att besöka runt 20 städer över hela landet.
  • Kristian Luuk, född 1966, är aktuell som programledare för På spåret, tillsammans med Fredrik Lindström. Han har lett Melodifestivalen två gånger och haft en egen talkshow – Sen kväll med Luuk. Han ingick i Hassangänget.
  • Martin Luuk, född 1968, är författare, skriver manus, och har gett ut sex böcker med kortprosa. I maj släpps hans debutroman Gud har för mycket tid. Han ingår i Killinggänget.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA