»När jag har tränat och duschat  känner jag mig lyckligare och jag tror också att jag blir en bättre  med­arbetare«, säger Kristina Still- well, till vänster. Här tränar hon  »totally toning« tillsammans med  Pia Norman Wallin.
Bild: Casper Hedberg
»När jag har tränat och duschat känner jag mig lyckligare och jag tror också att jag blir en bättre med­arbetare«, säger Kristina Still- well, till vänster. Här tränar hon »totally toning« tillsammans med Pia Norman Wallin.

De har fri träning på jobbet

PÅ JOBBET: POLISEN2014-12-08

Pilates, yoga, puls eller spinning. I Kronobergskvarteret i Stockholm har alla polisanställda en friskvårdstimme och fri tillgång till ett trettiotal gruppträningspass i veckan. ST-medlemmen Kristina Stillwell brukar träna en gång i veckan.

Drygt 4 000 polisanställda har tillgång till träningsmöjligheterna i kvarteret Kronoberg.

Kristina Stillwell arbetar som admi­nistratör på Rikskriminalpolisen. Hon drar gärna med sig arbetskamraterna på ett pass som kallastotally toning.

– Det är styrka med kroppen som redskap, och ibland ett gummiband. Det är en »mild« träning, men bra för att bygga upp och stärka kroppen.

Hon anser att träningen har många positiva effekter.

– När jag har tränat och duschat känner jag mig lyckligare och jag tror också att jag blir en bättre medarbetare.

Kristina Stillwell säger att det är en stor fördel att kunna träna på dagtid.

– Det är fantastiskt, inte minst med tanke på hur vi lever i dag med jobb, barn, hämtning och aktiviteter.

Johan Gertz, vice ordförande för STs sektion vid Rikspolisstyrelsen, håller med.

– Det är så otroligt lättillgängligt, och man sparar tid när det är så nära.

Även han ser många fördelar, både för individen och verksamheten.

– Träningen gör att man orkar mer. Men den är också bra för de sociala rela­tionerna på arbetsplatsen. Om du har träffat någon på träningen och etablerat en kontakt är det lättare att ta kontakt senare, i jobbsammanhang.

Han säger att en del av passen är framtagna för anställda som sitter ned mycket när de jobbar.

– Ryggpassen ochcore, exempelvis, stärker rygg och mage och förebygger belastningsskador.

Även Göran Marklund, ordförande för ST-sektionen vid Rikspolisstyrelsen, anser att friskvårdsmöjligheterna förebygger sjukfrånvaro och gagnar verksamheten.

– Utbudet är väldigt varierat, så det finns något för alla. Och instruktörerna håller väldigt hög klass.

Han berättar att olika enheter brukar utmana varandra för att stimulera fler att använda friskvårdstimmen. De som ansvarar för friskvården har också kampanjer i huset och på intra­nätet där de påminner om möjligheten.

Steven Borges, som är HR-strateg på Rikspolisstyrelsen, anser att det är bra för både medarbetarna och verksamheten att arbeta aktivt med friskvård.

– Dessutom är friskvård en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

Friskvårdsutbudet följs upp i en årlig enkät.

– De flesta är nöjda med när passen går och de pass som finns. Jag tycker att det är väldigt bra att vi har instruktörer som skapar möjlighet för ovana att börja träna. Vi vill att friskvården ska vara tillgänglig för alla.

Tre tips till träningsvilliga

  • Om ni inte har egna träningslokaler – kartlägg möjligheterna för samarbete med andra arbetsplatser i närområdet.
  • Gå och träna tillsammans med några kolleger, då är det svårare att hitta på ursäkter.
  • Prova på olika pass, tills du hittar något som passar just dig.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA