De intagnas tidning Filen läggs ned

KRIMINALVÅRDEN2017-01-17

Tidningen Filen, en tidning för intagna i fängelser, förvar, psykiatri och ungdomshem, läggs ned. Den grupp personer på utsidan som gjort tidningen orkar inte längre dra lasset.

Tidningen Filen kom ut första gången i februari 2013, för att ta över efter det tidigare Kåkbladet. Under Kåkbladets tid kunde tidningen produceras innanför fängelseväggarna, men enligt redaktionen har Kriminalvården motarbetat den typen av upplägg. Nästan fyra år senare ger redaktionen upp:

”Under dessa fyra år har vi publicerat hundratals texter från intagna runt om i landet. Tillsammans med alla er frihetsberövade skribenter har vi riktat skarp kritik mot bunkrarna, mot ockerpriser i fängelsekioskerna, den undermåliga skolverksamheten, de långa häktningstiderna, mot de omänskliga förhållandena på flyktingförvar och psykiatri.”

Att de nu ger upp utgivningen av tidningen förklarar de med att allt arbete byggt på ideella krafter utanför anstalter och institutioner:

”Vi har alla lönearbeten vid sidan om detta ideella engagemang och flera av oss har familj, vilket har tagit på krafterna”, skriver medarbetarna i sista numret.

Filen kommer tills vidare att leva vidare som webbplats och Facebook-grupp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA