Annons:
Statsförvaltning
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Delegation ska stötta tillitsbaserad styrning

Regeringen har beslutat att uppdra till Tillitsdelegationen att genomföra projekt som fokuserar på att utveckla också de statliga myndigheternas interna arbete med tillitsbaserad styrning.

Tillitsdelegationen ska enligt tilläggsuppdraget genomföra projekt som syftar till att ge stöd till de statliga myndigheter som vill utveckla verksamheten, med målet att uppnå en mer tillitsbaserad styrning vid myndigheten. Alla myndigheter välkomnas att delta i arbetet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

”Lärare ska ägna sig åt undervisning, polisen åt brottsbekämpning och handläggare på våra stora myndigheter åt kärnverksamheten. Alltför mycket tid läggs åt administration och att fylla i blanketter. Vi måste låta proffsen vara proffs och detta gäller inte minst medarbetare på våra statliga myndigheter. Därför beslutar idag regeringen om att utöka Tillitsdelegationens uppdrag till att omfatta även statliga myndigheter. Hela offentliga sektorn ska präglas av en tillitsbaserad styrning”, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, i pressmeddelandet.

I somras presenterade Tillitsdelegationen ett delbetänkande om hur olika ersättningsmodeller styr verksamheten i hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Delegationens ordförande Laura Hartman välkomnar det vidgade uppdraget från regeringen:

”Vi har hittat ett bra arbetssätt som kombinerar traditionellt utredningsarbete med ett aktivt utåtriktat främjande. Vårt nära samarbete med forskarsamhället under ledning av vår forskningsledare Louise Bringselius är också mycket värdefullt i det fortsatta uppdraget med myndigheter”, säger hon i pressmeddelandet.

Bli den första att tycka till!