ST-medlemmarna Jean-Marc Orliaguet och Andrea Ingvadottir Nabbing har roller i filmerna. Till vänster står Sara Ekström.
Bild: Anna-Lena Lundqvist
ST-medlemmarna Jean-Marc Orliaguet och Andrea Ingvadottir Nabbing har roller i filmerna. Till vänster står Sara Ekström.

Deras filmer åskådliggör härskarteknik

PÅ JOBBET: HÖGSKOLAN2014-06-17

För att motarbeta härskartekni­ker på jobbet valde Chalmers tekniska högskola att göra filmer om några typiska scenarier från arbetsplatsen. Nu har många anställda sett filmerna, som också tar upp motstrategier och bekräftartekniker.

Härskartekniker används medvetet eller omedvetet för att hålla en annan person eller grupp i schack. Det kan handla om antydningar, kroppsspråk eller tonfall. Man talar om fem kategorier: osynliggörande, undanhållande av information, förlöjligande, dubbelbestraffning samt skapande av skuld och skam.

På Chalmers vill man ersätta härskar­tekniker med positiva bekräftartekniker. Därför har högskolan tagit fram ett antal filmer och ett fråge- och diskussionspaket.

Filmerna tar upp situationer där härskartekniker kan förekomma, exem­pelvis i relationen mellan akademiskt anställda och administrativ personal.

– Fokus är att hitta motstrategier. De anställda får diskutera hur de ska gå vida­re när någon blir drabbad, säger Johanna Andersson, jämställdhetssamordnare.

En scen i en film handlar om att en administratör förlöjligas när hon kommer till en institution och informerar om att de ska göra en femårig bemanningsplan.

– En motstrategi är då att be om en förklaring och sedan använda bekräftartekniker, som att synlig­göra och respektera, säger hon.

Till sin hjälp har Chalmers haft en regissör och filmare. Skådespelarna har rekryterats internt. En av dem är Andrea Ingvadottir Nabbing, ST-medlem och enhetschef för lokalvårdarna. Hennes medarbetare har redan sett och diskuterat en av filmerna, som handlar om att gå från att osynliggöra till att synliggöra.

– Den väckte många tankar. Det är viktigt att se varandra och hälsa. Vi har många olika nationaliteter i vår grupp, men alla har ett kroppsspråk. Det kan signalera att man inte bryr sig, men det kan också vara positivt och signalera att man bryr sig.

Även Jean-Marc Orliaguet, ordförande för ST inom Chalmers, har medverkat som skådespelare.

– Filmerna är jättebra för att få i gång diskussionen och få hjälp med hur man ska agera när sådana här situationer uppstår.

Han hoppas att det leder till bättre klimat på hela Chalmers och säger att det är viktigt att följa upp hur det går.

ST-medlemmen Erik Lindblom, som arbet­ar på reproservice, har också spelat med i filmerna.

– Jag tycker det är bra att det finns många olika filmer så att alla enheter kan hitta något som passar verksam­heten. Och filmerna är inte övertydliga, utan man får fundera lite.

Chalmers tips till dem som vill uppmärksamma härskartekniker

  • Hämta exempel från egna verksamheten.
  • Involvera många i arbetet.
  • Fastna inte i hur det är i dag utan fokusera på hur ni vill att det ska vara och hur medarbetare och chefer kan bidra till att det blir så.
Inlagt av Alexander Armiento (ej verifierad) tors, 06/26/2014 - 10:33
Hej Helen! Roligt att du inspirerats av Publikts artikel. På Chalmers är det högskolans jämställdhetssamordnare som Publikts reporter talat med om filmerna. Jag föreslår att du kontaktar henne med din fråga.
Med vänlig hälsning
Alexander Armiento, chefredaktör
Inlagt av helen carlsson (ej verifierad) mån, 06/23/2014 - 10:18
Hej!

Jättebra! Kan man få ta del av filerna och i så fall var?

Mvh
Helen

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA