Det finns risker med att vilja för mycket

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2017-05-30

Vår vilja har stor betydelse för hur vår tillvaro blir, oavsett om viljan är svag eller stark. Min förra krönika handlade om bristande motivation. Efter många coachsamtal är jag säker på att även en mycket stark målmedvetenhet kan ställa till problem.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Det finns flera skäl till varför du bör fundera på om du helt enkelt vill för mycket och om det är därför du har svårt att nå dina mål.

För det första kan personer med en alltför stark vilja leva alltför mycket i framtiden och missa livet här och nu. Den som hela tiden riktar blicken mot fjärran mål ser inte de möjligheter som ligger rakt framför fötterna.

För det andra kan en viljestark person bli dominerande och rent av hänsynslös. Den som är alltför upptagen av att lyckas blir mer intresserad av sina egna prestationer än av omgivningen. Det är viktigt att inte strunta i andras idéer och förslag, att inte såra människor genom att kliva över dem, att inte blåsa upp sin egen betydelse och förminska andras.

För det tredje räcker det inte med att vilja bli världsmästare, den bästa chefen eller den mest framgångsrika forskaren. Viljan tar onekligen människor långt, men för att nå sina mål krävs närvaro, insikt och inte minst hårt arbete. Den stora visionen måste brytas ned i ett antal mer hanterliga uppgifter. Det är också viktigt att ställa frågan: är mina ambitioner realistiska och besitter jag de färdigheter som krävs? Utan att granska dina verkliga möjligheter riskerar du att orientera dig i en terräng med fel karta.

I strävan att hantera sin starka vilja på bästa sätt kan man lära sig av andras erfarenheter och ta emot råd från erfarna kolleger eller utomstående. Börja gärna med att skaffa en mentor som vägleder dig och visar hur du tar dig fram till ditt mål. Du kan också ha glädje av en coach som belyser dina drivkrafter, svagheter och styrkor.

Men – trots alla reservationer – sluta för allt i världen inte att drömma! Din starka vilja kan försätta berg och få dig att göra det omöjliga.

Inlagt av victor (ej verifierad) mån, 07/23/2018 - 23:41
fyran för jantelagen! uppmuntra folk istället till att tänka större så att vi sätter landet i rullning, inte vill vi utifrån ses som det landet som fortfarande är kvar i vikingatiden för att ingen utvecklas

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA