DI dömer ut larmutredning

INTEGRITET2013-09-11

Datainspektionen, DI, dömer ut förslaget om en ny statlig alarmeringsmyndighet. Enligt DIs remissyttrande saknar utredningsförslaget helt integritetsanalys.

En statlig utredning har föreslagit inrättande av en ny statlig alarmeringsmyndighet. Myndigheten ska bland annat ansvara för att ta emot nödsamtal och vidareförmedla larmuppdrag till berörda räddningsorgan och myndigheter. Utredningen föreslår också en gemensam teknisk plattform för larmbehandling, informationsdelning och informationssamordning.

Efter en granskning riktar DI skarp kritik mot förslaget, eftersom det helt saknar en analys som belyser vilka konsekvenser förslaget har för skyddet av den personliga integriteten, skriver myndigheten i ett pressmeddelande:

”Det är naturligtvis angeläget att den tänkta alarmeringstjänsten fungerar på ett effektivt, säkert och ändamålsenligt sätt. Men innan dess måste integritetskonsekvenserna analyseras. Eftersom betänkandet saknar en sådan analys är det omöjligt för oss att närmare ta ställning till förslagets konsekvenser för den personliga integriteten och behovet av ytterligare författningsändringar”, säger DIs generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö i pressmeddelandet.

DI efterlyser bland annat en utförlig beskrivning av vilka slags uppgifter eller sammanställningar av information som kan komma att hanteras. Det behövs också en precisering av konkreta behov och ändamål för de personuppgifter som ska hanteras och en analys av hur åtkomsten till personuppgifterna är tänkt att ske.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA