DI granskar kameraövervakning

INTEGRITET2015-02-26

Datainspektionen, DI, ska granska kameraövervakning av anställda i personalutrymmen. DI har fått information som tyder på att övervakningskameror används olagligt för att övervaka personal på jobbet.

Enligt kameraövervakningslagen får till exempel butiker sätta upp övervakningskameror på platser där kunder vistas, under förutsättning att övervakningen endast sker för att förebygga, avslöja och utreda brott. Det krävs dock en anmälan till länsstyrelsen. Men för personalutrymmen och andra platser dit kunderna inte har tillträde gäller andra regler. För sådana utrymmen behöver man inte ansöka om tillstånd eller göra någon anmälan.

”Men att företag inte behöver tillstånd för kameraövervakning av personalutrymmen innebär inte att det är fritt fram att sätta upp övervakningskameror på sådana platser. Tvärtom måste företaget kunna visa att det finns ett konkret problem, till exempel stölder, i utrymmet som ska övervakas, som inte gått att lösa på ett mindre ingripande sätt”, säger Katarina Högquist på DI i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA