DO bollade tillbaka till ST

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2013-04-18

Diskrimineringsombudsmannen avvisar den anmälan som ST inom Statens institutionsstyrelse gjort mot arbetsgivaren. Frågan gäller att myndigheten inte har tagit fram någon handlingsplan för jämställda löner.

I förra veckan skrev Publikt om att ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS anmält arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Trots påtryckningar saknar myndigheten en handlingsplan för jämställda löner. Enligt lag skulle myndigheten ha tagit fram en sådan plan under 2012.

Det fick ST inom SiS att anmäla arbetsgivaren till DO. Nu har de avvisat anmälan.

”Vi har avslutat ärendet och lagt över det på ST centralt att driva, vilket är praxis i de fall där det finns ett fack med kollektivavtal”, säger Anna-Karin Bricell, utredare på DO till Fria tidningen.

Enligt henne prioriterar DO de granskningar myndigheten har initierat. Hon säger till Fria tidningen att facken har stor möjlighet att arbeta med dessa ärenden själva. Hon säger också att Nämnden mot diskriminering inte är lika känd för dem som Arbetsdomstolen, vilket kan vara en förklaring till att fackliga ärenden inte har drivits på samma sätt i nämnden.

”Det vore bra om det blev en ändring”, säger hon till Fria tidningen.

Thord Jansson, ordförande för ST inom SiS säger at man ibland får acceptera att det finns begränsade resurser.

− Huvudsaken är att vi har möjlighet att driva det vidare.

STs jurister tittar just nu på hur man ska gå vidare med ärendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA