DO stämmer Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-09-12

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kommer att dra Försäkringskassan inför rätta för diskriminering. Enligt DO är det bristande tillgänglighet att den som är synskadad inte kan använda webben för att söka föräldrapenning.

Personer med synnedsättning kan inte använda Försäkringskassans webbtjänst för föräldrapenning med skärmläsare. Enligt DO är det diskriminering i form av bristande tillgänglighet. Myndigheten förbereder nu en stämningsansökan mot Försäkringskassan.

Försäkringskassan har anmälts till DO av en kvinna med synnedsättning i Stockholm som i maj 2015 försökte ansöka om föräldrapenning via webben. Webbtjänsten går inte att använda för den som använder skärmläsare, där datorn läser av informationen på skärmen och presenterar innehållet som syntetiskt tal.

”Tekniken med skärmläsare gör det möjligt även för personer med synnedsättning att ta del av de fördelar som finns med webbansökan utan att behöva hjälp från någon annan. Det är en möjlighet som Försäkringskassan tillhandahållit tidigare”, säger Karin Ernfors på DO i ett pressmeddelande.

Bristerna i Försäkringskassans system har inneburit att kvinnan inte har varit i en jämförbar situation med personer utan hennes funktionsnedsättning. Hennes ärende har tagit längre tid än nödvändigt och den ersättning hon har fått ut har dessutom blivit kraftigt försenad, konstaterar DO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA