Dokument om staten som arbetsgivare

STATSFÖRVALTNING2016-03-30

Arbetsgivarverket har tagit fram ett dokument som beskriver förutsättningarna för en anställning i staten. Dokumentet ska bland annat användas i samband med nyrekrytering av statligt anställda.

Arbetsgivarverkets styrelse har fastställt ett dokument som beskrivs som ett gemensamt arbetsgivarerbjudande för den statliga sektorn. Erbjudandet identifierar ett antal grundläggande kärnvärden för de statliga verksamheterna och de utvecklingsmöjligheter som både nuvarande och blivande statligt anställda erbjuds. Dokumentet pekar ut en övergripande identitet för staten som arbetsgivare. Bland annat sägs att statens medarbetare har möjlighet att påverka både verksamheten och den egna arbetssituationen, att arbetet kräver ständig kompetensutveckling och att arbetsplatskulturen bygger på öppenhet och transparens.

”Det är både glädjande och spännande att Arbetsgivarverkets medlemmar gemensamt tagit fram ett arbetsgivarerbjudande. Den arbetsgivarpolitiska strategin har identifierat attraktiv arbetsgivare som en av våra viktigaste frågor och erbjudandet är ett verktyg för att utveckla profileringen av staten som attraktiv arbetsgivare”, säger generaldirektör Eva Liedström Adler i ett pressmeddelande.

I arbetet med att ta fram arbetsgivarerbjudandet har en grupp projektansvariga studerat flera undersökningar om den statliga sektorns attraktivitet, arbetat med fokusgrupper och intervjuat enskilda statsanställda. Projektledaren Björn Andersson säger att erbjudandet bygger på samhällsnytta, individens drivkrafter och arbetsgivarens stöd för att möjliggöra utveckling och ett gott resultat i verksamheten.

”Materialet ska kunna användas när flera statliga verksamheter gemensamt vill kommunicera i rekryteringssammanhang. Eller som ett komplement till kommunikationen hos en enskild medlem eller enbart som ett idématerial för att utveckla identiteten som attraktiv arbetsgivare. Jag ser många möjligheter”, säger kommunikationschefen Lars Andrén i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA