Annons:
Öppenhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Dömd för efterforskande av källa

En tidigare prefekt vid Göteborgs universitet döms av Göteborgs tingsrätt till dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

Det var i februari 2016 som prefekten kontaktades av Göteborgs-Posten och ombads kommentera en mejlkonversation mellan sig och en kollega vid samma fakultet. Prefekten skickade då ett mejl till kollegan och frågade hur mejlkonversationen kunnat hamna hos Göteborgs-Posten.

Tingsrätten anser att det mejlet utgjorde ett efterforskande av källa, vilket är förbjudet enligt grundlagen, och att den tidigare prefekten måste ha insett att det kunde uppfattas så. Med hänsyn till omständigheterna anser tingsrätten även att denne skickat mejlet i egenskap av prefekt och hen döms därför för brott mot efterforskningsförbudet.

”Rätten har varit helt enig om utgången i målet. Samtidigt har det beaktats att mejlkonversationen på sätt och vis har varit kulmen på en för prefekten mycket svår arbetssituation och att hen med visst fog varit både upprörd och känt sig utsatt. Påföljden har därför bestämts till 30 dagsböter, vilket är lägsta möjliga antal”, skriver lagmannen Johan Kvart i ett pressmeddelande.

Bli den första att tycka till!