Domstolar ska utbildas om språktolkning

RÄTTSVÄSENDET2016-09-30

Domstolsverket får regeringens uppdrag att utveckla stödet till domstolarna när det gäller användningen av tolkar. Syftet är att göra domstolarnas arbete vid tolkanvändning mer effektivt.

En viktig del av uppdraget är att förbättra utbildningen av domstolarnas medarbetare för att ge ökad praktiskt användbar kunskap om tolktjänsterna och stärka domstolsmedarbetarnas kunskaper om tolkanvändning. Utbildningsinsatserna ska vända sig till dem som genomgår domarutbildning och andra berörda domstolsmedarbetare.

Domstolsverket ska också utveckla och bygga ut videotekniken vid domstolarna på ett sådant sätt att en tolk kan befinna sig på en plats och tolka simultant för en domstol på annan ort.

Uppdraget utgår i huvudsak från en rapport som Statskontoret presenterade 2015. Enligt Statskontoret saknades effektiva rutiner för att anlita kvalificerade tolkar.

Domstolsmedarbetare saknade, enligt rapporten, nödvändiga kunskaper om tolkning och vad som gäller vid tolkanvändning. Statskontoret ansåg också att videotolkning inte används i tillräcklig utsträckning. Fel och brister vid tolkning och förmedling av tolkar anmäls, enligt rapporten, inte på ett strukturerat sätt och kan därför inte åtgärdas tillräckligt snabbt.

Domstolsverkets uppdrag ska redovisas i årsredovisningen för 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA