»Jag vill antingen ha tillbaka tjänsten eller få en likvärdig tjänst«, säger Annika. ST anser att upp­sägningen av hennes provanställning strider mot god sed på arbetsmarknaden.
Bild: Julia Lindemalm
»Jag vill antingen ha tillbaka tjänsten eller få en likvärdig tjänst«, säger Annika. ST anser att upp­sägningen av hennes provanställning strider mot god sed på arbetsmarknaden.

Drabbad av tumör – och tvingad sluta sitt jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-04-12

Annika hade just påbörjat sin provanställning på Arbetsförmedlingen i Malmö när läkarna upptäckte en tumör i hennes lunga. En månad senare avslutade arbetsgivaren provanställningen i förtid. ST anser att agerandet strider mot god sed och har begärt tvisteförhandling.

Under 2015 var Annika, som egentligen heter något annat, bemannings­anställd vid Arbetsförmedlingens personalavdelning i Malmö i sex måna­der. Sedan sökte hon och fick en provanställning som chefsassistent till Aleksandra Garbeska, chef för Arbets­förmedlingen i Malmö.

Men strax innan hon började sin anställning 1 januari 2016 fick hon hosta och sökte läkare. Efter röntgen konstaterades att hon hade en lungförändring.

– Hela min värld föll samman. Är det cancer? for hela tiden genom mitt huvud, säger Annika.

I slutet av januari remitterades hon vidare till skiktröntgen som visade att hon hade en drygt sju centimeter stor tumör i ena lungan.

– Jag var helt chockad och hade ingen aning om utgången. Det blev en riktig livskris.

Annika var sjukskriven från och till. Men hela tiden höll hon sin chef under­rättad om vad som hände, berättar hon.

I mitten av februari fick hon veta att tumören inte verkade innehålla cancerceller. Annika messade chefen samma dag.

– Hon svarade att hon var glad över detta. Några minuter senare fick jag en kallelse till ett möte 23 februari.

Tidigare hade Annika bett chefen om att tillfälligt få mer rutinbetonade arbetsuppgifter eftersom hon var på många läkarbesök och var sjukskriven en del.

– Så jag trodde att vi skulle diskutera det, eftersom jag trots allt måste operera bort tumören och vara sjukskriven några veckor.

Men när hon kom till mötet meddelade chefen att hennes provanställning skulle avslutas. Då hade hon arbetat totalt 18,5 dagar under knappt två månader. Provanställningen skulle pågå under sex månader.

– Jag var helt oförberedd och bröt ihop fullständigt. Jag blev både chockad, förbannad och ledsen.

Annika vädjade om förståelse för sin situation och bad återigen om att under en begränsad tid få andra arbetsuppgifter. I Malmö finns flera kontor och hundratals anställda.

– Men enligt chefen skulle det absolut inte gå att lösa på något sätt, berättar Annika.

För att få stöd kontaktade hon ST. En arbetsgivare kan avbryta en provanställning utan att ange något skäl för det. Men samtidigt finns en praxis om god sed på arbetsmarknaden, vilket bland annat innebär att man inte säger upp någon med en allvarlig sjukdom.

STs ombudsman Christian Camitz tycker att Annikas fall är ett flagrant exempel på en arbetsgivare som inte följt praxis.

– Vi anser inte heller att man kan dra någon slutsats om hur en person funge­rar på arbetet utifrån arton dagars tjänstgöring.

ST menar att uppsägningen strider mot god sed på arbetsmarknaden och diskrimineringslagen och har begärt tvisteförhandling.

Nu har Annika precis genomgått sin operation. Snart kan hon börja jobba.

– Jag vill antingen ha tillbaka tjänsten eller få en likvärdig tjänst, säger hon.

Aleksandra Garbeska har avböjt att kommentera.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA