DSB Väst lämnar över till SJ

SPÅRTRAFIK2012-03-30

SJ tar över regiontågen i Västra Götaland efter DSB Väst som har ekonomiska problem. Personalen hos DSB Väst går över till SJ.

Om en månad tar SJ över trafiken med regiontåg i hela Västra Götaland, med undantag för Kinnekullebanan.

DSB Väst, som hittills kört på uppdrag av trafikhuvudmannen Västtrafik, har drabbats av ekonomiska problem. Det danskägda bolaget klarar inte av att leva upp till sina åtaganden gentemot Västtrafik och betalar därför 245 miljoner kronor i ersättning samt drar sig undan i förtid.

Enligt ett pressmeddelande från Västtrafik kommer SJ att ta över personalen som nu är anställda av DSB Väst. Men allt är inte klart, enligt Thomas Winäs, ordförande för ST inom SJ.

– Att hela produktionspersonalen går över står nog klart, men den administrativa personalen råder det frågetecken kring, säger han.

Enligt Thomas Winäs kommer SJ att skapa ett dotterbolag för den nytillkomna verksamheten. Under nästa vecka kommer fack och arbetsgivare att förhandla fram lösningar för övergången av personal.

Beskedet som DSB Västs personal fick på fredagen var att SJ tar över all personal i DSB Väst samt den personal inom DSB Sverige som huvudsakligen arbetar år DSB Väst.

– Även om anställningstryggheten är tryggad för de flesta av oss så känner vi en stor oro för vilka villkor vi kommer att tvingas jobba under då SJs avtal på många punkter skiljer sig från vårt nuvarande och man säkerligen kommer att försöka få liknande avtal för oss, även om vi organisatoriskt ligger i ett separat bolag, säger Johnny Holmgren, vice ordförande i ST vid DSB Väst.

SJ kommer att sköta trafiken i tre år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA