Annons:
En internationell sammanställning visar att dålig arbetsmiljö kostar Sverige fyra procent av BNP årligen. Det globala genomsnittet ligger på 3,9 procent.Bild:Getty Images
Arbetsmiljö
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Dyr nota för dålig arbetsmiljö

Brister i arbetsmiljön kostar varje år 164 miljarder kronor eller fyra procent av Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Det framgår av en internationell forskningssammanställning.

Tidningen Arbetarskydd skriver om ett internationellt samarbete mellan Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, FN-organet Internationella arbetsorganisationen ILO och Europeiska arbetsmiljöbyrån. Enligt sammanställningen kostar dålig arbetsmiljö mycket stora belopp. I Sverige är de samlade utgifterna för olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar fyra procent av BNP årligen. Enligt sammanställningen motsvarar den svenska siffran ganska precis det globala genomsnittet på 3,9 procent.

”Det är inte acceptabelt. Jag kan inte säga vad som vore en acceptabel siffra, men fyra procent av BNP är alldeles för mycket, Dålig arbetsmiljö är inte bara ett problem i andra länder, det är ett problem i alla länder”, säger Carin Håkansta vid Arbetsmiljöverket till tidningen.

Mer än varannan arbetsplats har enligt en aktuell granskning från Arbetsmiljöverket brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Bristerna visar att arbetsgivarna måste vara engagerade och tillsammans med sin personal bedriva ett mer framgångsrikt förebyggande arbetsmiljöarbete, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt den internationella sammanställningen står arbetsrelaterad cancer för huvuddelen av kostnaderna i de flesta europeiska länder, medan belastningsskador orsakar näst mest kostnader, skriver Arbetarskydd. Några tillförlitliga siffror över kostnaden för brister i den psykosociala arbetsmiljön finns ännu inte.

Bli den första att tycka till!