Efterfrågar fortsatt stor invandring

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-04-10

Det behövs 64 000 invandrare i arbetsför ålder årligen för att kompensera att andelen inrikes födda i arbetsför ålder sjunker. Det visar Arbetsförmedlingens tioårsprognos.

”Som alla välfärdssamhällen har vi en demografisk utmaning där de inrikes födda blir färre. Samtidigt måste vi hålla uppe antalet i arbetskraften. Vi behöver en fortsatt invandring för att vi ska klara att finansiera välfärden framöver”, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg, i ett pressmeddelande.

Andelen inrikesfödda i arbetsför ålder 16-64 år kommer att sjunka. Enligt Arbetsförmedlingens prognos är därför en hög invandring under de kommande fem till tio åren avgörande för att upprätthålla välfärden och sysselsättningsnivån.

För att arbetskraften ska öka med omkring 64 000 personer i arbetsför ålder krävs ett nettotillskott på 90 000 personer årligen. Bedömningen bygger bland annat på antagandet att andelen utrikes födda som får sysselsättning inte förändras.

Sedan 2005 har drygt 240 000 utrikesfödda kommit i sysselsättning vilket innebär att de står för 75 procent av ökningen av sysselsättningen sedan 2005. ​

Sysselsättningsgraden bland inrikes födda uppgick till 79 procent år 2014 och för utrikes födda var den 64 procent. Så det finns utrymme för att öka sysselsättningen, konstaterar Arbetsförmedlingen.

De allra flesta utrikes födda som är arbetslösa har kort utbildning.

”Har du inte en gymnasieutbildning så är det väldigt svårt på arbetsmarknaden. Det gäller även för inrikesfödda. Därför är ett kompetenslyft på bred front en framtidsfråga för Sverige. Utbildning är ett framtidsrecept för det här landet”, skriver Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA