Annons:
Löner
Nyhet
AVMattias Lahti DavidssonTyck till!

Eftersläpning i staten påverkar statistik

Under första halvåret ökade lönerna med 2,7 procent. Men i den statliga sektorn är den uppmätta löneutvecklingen bara 2,1 procent. Men det beror på en eftersläpning, och Medlingsinstitutet räknar med att siffrorna kommer att justeras upp.

För arbetsmarknaden som helhet har lönerna ökat med 2,7 procent under första halvåret 2014. Det visar Medlingsinstitutets konjunkturlönestatistik som offentliggjordes i dag.

Samma siffra för den statliga sektorn är 2,1 procent.

Båda siffrorna kommer att justeras upp. Först om tolv månader finns en slutgiltig siffra. Men eftersläpningen i staten är extra stora, enligt Bo Enegren, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

– Statens avtal gick ut i september för ett år sedan. Generellt sett dröjer offentlig sektor längre med att bli klara med sina förhandlingar och då blir de retroaktiva utbetalningarna större, säger Bo Enegren.

Han misstänker att 2,1 procent är en siffra som kommer att räknas upp efter hand. Det är också något som STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är övertygad om.

– Vi brukar lyckas väl i våra lokala förhandlingar och inte sällan få ut mer än avtalet, säger hon.

STs medlemmar på de statliga myndigheterna fick ett nytt treårigt avtal i början av oktober för snart ett år sedan. Då hade de flesta andra grupper på arbetsmarknaden sedan tidigare skrivit på avtal för samma period.

Avtalet innehåller tre revisionstillfällen, 1 oktober varje år. Om de lokala parterna inte kommer överens om annat innebär avtalet löneökningar på 2,0 procent 2013, 2,3 procent 2014 och 2,5 procent 2015 – totalt 6,8 procent på tre år.

Konjunkturlönestatistiken innehåller inte uppgifter om löneskillnader mellan män och kvinnor.

Bli den första att tycka till!