Elva miljarder extra till flyktingmottagande

REGERINGEN2015-11-12

Regeringen skjuter till närmare elva miljarder kronor till flyktingmottagandet i en extrabudget för 2015. Tillskottet finansieras med lån och det mesta går till kommunerna. Migrationsverket får ytterligare 961 miljoner kronor i år.

Den ordinarie verksamheten i vård, skola och omsorg ska värnas, sade finansminister Magdalena Andersson, S, på en presskonferens.

– Vi kommer att både spara och låna, sade hon. Men krona för krona gäller inte i denna akuta situation, det vore oklok politik. Men det är oerhört bra att vi har halverat underskotten i den offentliga finanserna. Vi har mer fast mark under fötterna nu för att möta den här krisen.

Vilka besparingarna blir är ännu inte klart, alla departement har fått i uppdrag att leta efter möjligheter att spara. På presskonferensen nämnde finansministern förslag om billigare boende för ensamkommande barn och ett mer aktivt arbete med återvändande. Även tidsbegränsade uppehållstillstånd kan innebära besparingar, ansåg hon.

Den senaste åtgärden, införande av gränskontroller, kan påverka flyktingströmmarna både uppåt och nedåt, bedömde Magdalena Andersson.

– Det blir fler som söker asyl bland dem som kommer till gränsen, men det blir kanske färre som tar sig till landet.

Magdalena Andersson kunde inte säga om det av riksdagen beslutade utgiftstaket för staten kommer att hålla.

– Det går inte att utesluta åtgärder som inkluderar att man ändrar taket. Men budgetlagen är tydlig med att om man inte klarar taket ska man vidta åtgärder, och därför har vi gått ut med en förfrågan i Regeringskansliet om möjliga besparingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA