En av fem jobbar ofta övertid

ARBETSMILJÖ2016-12-20

Nästan var femte anställd arbetar övertid, enligt en undersökning av fackförbundet Unionen. I genomsnitt är övertiden mer än sex timmar per vecka.

Uppgifterna om övertid kommer från fackförbundet Unionen, som har ställt samman siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Siffermaterialet omfattar alla anställda på arbetsmarknaden, både arbetare och tjänstemän inom privat och offentlig sektor. Under SCBs mätvecka arbetade sammanlagt 714 000 personer i genomsnitt 6,2 timmar övertid. Siffrorna är i nivå med förra årets mätningar.

”Våra medlemmar säger att stress och arbetsbelastning är de absolut viktigaste arbetsmiljöfrågorna. Samtidigt räcker inte arbetstiden till och många tvingas jobba övertid. Det är tydliga signaler om att arbetslivet för många tjänstemän idag inte är hållbart”, säger Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg i ett pressmeddelande.

Också ST ser med oro på utvecklingen att många jobbar för mycket. Både den anställde och arbetsgivaren måste kunna sätta gränser, skriver förbundet på sin webbplats. De anställda ska ha tillräckligt utrymme för paus och återhämtning, och den som jobbar kvällar och nätter har större behov av återhämtning och kortare veckoarbetstid.

”Det måste finnas plats för återhämtning i en tid där gränserna mellan arbete och fritid suddas ut, på en arbetsmarknad där allt fler vill arbeta heltid och kraven på arbetsprestation ständigt ökar”, säger Unionens Henrik Ehrenberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA