Annons:
Finland
Nyhet
AVTorbjörn TenfältTyck till!

Endagsstrejk på Helsingfors universitet

I går, onsdag, strejkade universitetspersonal vid Helsingfors universitet för att få högre lön. ”Får vi inte igenom våra krav utökar vi strejken till fler lärosäten”, säger Satu Henttonen, en av ledarna i fackförbundet Pardia, STs finländska motsvarighet.
Satu Henttonen.

Under hela onsdagen strejkade kanslister, bibliotekarier, informatörer och andra yrkesgrupper vid Helsingfors universitet. Även professorer och universitetslärare lade ned jobbet i protest mot arbetsgivarens lönepolitik.

– Universitet var stängt. Alla våra medlemmar på arbetsplatsen deltog, över tusen personer, säger Satu Henttonen, ordförande för universitetens och forskningssektorns personalförbund YHL, som är Pardias medlemsförbund för universitetsanställda.

Förra året fick hennes medlemmar inget lönepåslag alls. Året innan var det en begränsad höjning, men långt ifrån den nivå Pardia och de två andra fackförbund som organiserar anställda i universitetssektorn – FOSU och JHL ­– begärt.

Endagsstrejken vid Helsingfors Universitet bröt ut sedan arbetsgivarnas förkastat det bud medlaren presenterade i början av veckan.

– Vi löntagare har kommit motparten till mötes i många frågor, men arbetsgivaren saknar helt lyhördhet för vår situation, säger Satu Henttonen.

Konflikten gäller både lönenivån och arbetsgivarens önskan att snabbt driva igenom förändringar av lönesystemet. För att öka trycket i förhandlingarna har de tre fackförbunden varslat om fler strejker – en nästa vecka vid sex andra universitet och ännu en strejk 14 mars vid ytterligare sju lärosäten med sammanlagt 12 000 anställda.

– Strejkvapnet kan vara väldigt effektivt. Den 14:e mars skriver studenterna tentamen på de universitet där vi varslar om strejk. Det är en mycket allvarlig situation.

Hur ser du på möjligheterna att komma överens före dess?

– Vi försöker åtminstone. På fredag och i helgen kommer vi att träffa arbetsgivaren för att se om det går att hitta en lösning, säger Satu Henttonen.

Bli den första att tycka till!