Någon har begärt ut samtliga handlingar för 2017 på Länsstyrelsen i Västerbotten. Hittills har länsstyrelsen lagt ned 120 timmars arbete för att ta fram handlingar avseende årets två första veckor.
Bild: Getty Images
Någon har begärt ut samtliga handlingar för 2017 på Länsstyrelsen i Västerbotten. Hittills har länsstyrelsen lagt ned 120 timmars arbete för att ta fram handlingar avseende årets två första veckor.

Enskild begärde ut 8000 handlingar

OFFENTLIGHET2017-09-04

Länsstyrelsen i Västerbotten har utsatts för ett offentlighetsattentat. En enskild har begärt ut samtliga offentliga handlingar som myndigheten upprättat i år, uppger SVT.

I ett anonymt mail har en okänd person begärt att Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar ut samtliga handlingar för 2017. Länsstyrelsen har hittills lagt ned 120 timmars arbete för att ta fram handlingar avseende årets två första veckor. Totalt handlar det om 8 000 ärenden. Enligt offentlighetsprincipen är myndigheten tvungen att tillgodose mejlskrivarens begäran.

”Det är mycket jobb. Vår personal har varit tvungen att sätta åt sidan annat arbete för att sekretesskolla alla handlingar som personen begärt ut. Men vi värnar om offentlighetsprincipen och kommer att lägga den tid som behövs”, säger länsrådet Lars Lustig till SVT.

Mejlskrivaren hade meddelat att hen skulle infinna sig till länsstyrelsen för att hämta ut handlingarna för de två första veckorna klockan 14.15 i fredags. Men det kom ingen till utlämnandet. Sedan personen inte dykt upp för att hämta de begärda handlingarna betraktar länsrådet Lars Lustig ärendet som avslutat.

Länsstyrelsen räknar med att det har kostat myndigheten cirka 60 000 kronor att alla handlingar avseende de två första veckorna 2017. Enligt SVT har flera myndigheter runt om i landet fått ta emot likartade mejl, där en eller flera personer begär ut samtliga handlingar för 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA