Annons:
Någon har begärt ut samtliga handlingar för 2017 på Länsstyrelsen i Västerbotten. Hittills har länsstyrelsen lagt ned 120 timmars arbete för att ta fram handlingar avseende årets två första veckor.Bild:Getty Images
Offentlighet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Enskild begärde ut 8000 handlingar

Länsstyrelsen i Västerbotten har utsatts för ett offentlighetsattentat. En enskild har begärt ut samtliga offentliga handlingar som myndigheten upprättat i år, uppger SVT.

I ett anonymt mail har en okänd person begärt att Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar ut samtliga handlingar för 2017. Länsstyrelsen har hittills lagt ned 120 timmars arbete för att ta fram handlingar avseende årets två första veckor. Totalt handlar det om 8 000 ärenden. Enligt offentlighetsprincipen är myndigheten tvungen att tillgodose mejlskrivarens begäran.

”Det är mycket jobb. Vår personal har varit tvungen att sätta åt sidan annat arbete för att sekretesskolla alla handlingar som personen begärt ut. Men vi värnar om offentlighetsprincipen och kommer att lägga den tid som behövs”, säger länsrådet Lars Lustig till SVT.

Mejlskrivaren hade meddelat att hen skulle infinna sig till länsstyrelsen för att hämta ut handlingarna för de två första veckorna klockan 14.15 i fredags. Men det kom ingen till utlämnandet. Sedan personen inte dykt upp för att hämta de begärda handlingarna betraktar länsrådet Lars Lustig ärendet som avslutat.

Länsstyrelsen räknar med att det har kostat myndigheten cirka 60 000 kronor att alla handlingar avseende de två första veckorna 2017. Enligt SVT har flera myndigheter runt om i landet fått ta emot likartade mejl, där en eller flera personer begär ut samtliga handlingar för 2017.

Bli den första att tycka till!