ESV efterlyser en effektiviseringskultur

STATSFÖRVALTNING2016-12-15

Det behöver utvecklas en kultur i statsförvaltningen som stödjer effektiviseringar med fokus på kvalitet och kostnader. Det framhåller Ekonomistyrningsverket, ESV, i en rapport till regeringen.

När myndigheter genomför effektiviseringar står ofta ökad kvalitet i fokus framför kostnader. ESV ser därför ett behov av att utveckla en kultur i statsförvaltningen som stödjer effektiviseringar med fokus på både kvalitet och kostnader. En sådan kultur behöver omfatta såväl regeringen som myndigheterna och bygga på att regeringen har en tydlig, långsiktig, strategisk och verksamhetsanpassad styrning. ESV ser också behov av en sammanhängande styrning som ser mer till verksamheter och områden än till enskilda myndigheter.

Det behövs också en ökad dialog inom Regeringskansliet, det vill säga mellan finansdepartementet och övriga departement, om vad effektiviseringar i statsförvaltningen ska syfta till. Med en gemensam målbild kan styrningen bli mer sammanhållen.

Enligt ESV kan statsförvaltningen se på de nordiska grannländerna för att finna inspiration. I Danmark och Norge är det vanligt med stora effektiviseringsinsatser som berör hela statsförvaltningen. En orsak kan vara att myndigheterna där ser sig som en del av staten som koncern och har ett intresse av att ge tillbaka medel till statskassan. I Danmark görs även systematiska jämförelser genom utveckling av förvaltningsgemensamma nyckeltal i syfte att stärka kostnadsfokus.

ESV anser också att det är viktigt att regeringen använder en styrning som är anpassad till de specifika behov som en myndighet eller verksamhet har och som anger tydliga ramar för vad effektiviseringen ska åstadkomma.

I rapporten pekar ESV på att regeringen i myndigheternas regleringsbrev upprepar sådant som redan anges i myndighetsförordningen och budgetlagen. Enligt ESV bör regleringsbreven snarare användas för att förtydliga syftet med en effektivisering. Eftersom myndigheterna är följsamma till regeringens styrning bedömer ESV att ett tydliggörande kan ge önskad effekt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA