"Ett övergrepp från Myndighetssverige"

POLISEN2013-09-23

Avslöjandet att Polisen registrerat romer i ett hemligt register upprör STs ordförande Britta Lejon. ”Det riskerar att allvarligt skada människors förtroende för staten och myndigheterna”, säger hon.

Reaktionerna har varit många och upprörda sedan Dagens Nyheter på måndagen publicerade nyheten att Skånepolisen upprättat ett register över 4 000 personer med romsk härkomst, många av dem barn.

Rikspolischef Bengt Svenson säger till TT att han saknat information om registreringen och kallar dess omfattning ”helt oacceptabel”. Bengt Svenson gör bedömningen att registret är olagligt.

Justitieminister Beatrice Ask säger till Dagens Nyheter att registreringen ”synes vara emot de regler, den lag som gäller för polisens personuppgifter” och har begärt en genomgång av vad som inträffat.

Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon säger till Publikt att hon reagerade kraftigt på uppgifterna:

– Jag blev otroligt upprörd när jag läste det i tidningen i morse. Det handlar om ett övergrepp från Myndighetssverige mot en grupp som redan tidigare genom historien har varit mycket utsatt, som har en lång historia av att vara förföljd och diskriminerad.

Hon ser en risk för att det inträffade, som hon beskriver som ett grundlagsbrott, skadar förtroendet för landets myndigheter och deras anställda.

– Det här får verkligen inte hända på en myndighet. Det riskerar att allvarligt skada människors förtroende för staten och myndigheterna. Det är otroligt viktigt för demokratin att människor känner en tilltro till myndigheterna och en övertygelse om att man bedriver verksamheten på ett rättssäkert sätt.

Britta Lejon säger att hennes intryck är att rikspolischefen och justitieministern har förstått allvaret i situationen. Men frågan om vem som bär ansvaret för det inträffade vill hon återkomma till senare:

– Fortfarande är många frågor obesvarade och det är för tidigt att säga vem som är ytterst ansvarig eller på vilken nivå det är rimligt att utkräva ansvar.

STs ordförande tycker också att hanteringen av registret visar på vikten av en öppen kultur och en fungerande meddelarfrihet på arbetsplatserna.

– Myndighetsanställda måste våga agera visselblåsare. Det finns uppgifter om att så många som 70 personer hade tillgång till det här registret. Hur har det här gått till? Hur har det kunnat gå så långt och passera så många spärrar?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA