EU-plan för bättre arbetsmiljö

ARBETSMILJÖ2017-01-11

EU-kommissionen har presenterat en handlingsplan för bättre arbetsmiljö i EU. Planen ska hjälpa företagen att följa lagstiftningen och fokuserar mer på resultat och mindre på pappersarbete.

Investeringar i bättre arbetsmiljö bidrar till att förebygga olyckor och arbetsskador, konstaterar EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Det nya initiativet bygger vidare på tidigare insatser och ska bättre skydda arbetstagarna mot arbetsrelaterad cancer, hjälpa företagen att följa lagstiftningen och fokusera mer på resultat och mindre på pappersarbete.

”Vi lever upp till vårt åtagande att förebygga arbetsrelaterad cancer genom att begränsa exponeringen för ytterligare sju cancerframkallande kemikalier. Det kommer att förbättra skyddet av omkring fyra miljoner arbetstagare i Europa. Vi samarbetar med EU-länderna och andra aktörer för att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö för alla”, säger arbetsmarknadskommissionären Marianne Thyssen.

Antalet anställda som dött i en arbetsolycka har minskat med nästan en fjärdedel sedan 2008, och andelen arbetstagare som rapporterar hälsoproblem på grund av jobbet har minskat med nästan tio procent under samma period. Men fortfarande dör omkring 160 000 EU-invånare av arbetsrelaterade sjukdomar varje år.

I den nya arbetsmiljöplanen ingår följande punkter:

  • Den fastställer exponeringsgränser för ytterligare sju cancerframkallande kemikalier, och sätta upp ett tydligt mål för arbetsgivare och tillsynsmyndigheter.
  • Den ska hjälpa småföretag att följa arbetsmiljöreglerna och innehåller vägledning för arbetsgivare som ska underlätta riskbedömningar.
  • Samarbete med EU-länderna och arbetsmarknadens parter för att inom två år ta bort eller uppdatera föråldrade bestämmelser.

Översynen av EUs arbetsmiljölagstiftning och ändringarna av direktivet om cancerframkallande och mutagena ämnen har gjorts i samverkan med arbetsmarknadens parter och ingår i kommissionens arbete med en europeisk pelare för sociala rättigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA