Annons:
Tull vid färjeterminal i Stockholm. Bild:Getty Images
EU
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

EU vill avskaffa Sveriges gränskontroller

EU-kommissionen ger de fem Schengenländer som tillämpar inre gränskontroller ett halvår på sig att fasa ut dem. Danmark, Tyskland och Österrike kritiserar beslutet, skriver Europaportalen.

Fem av EU-länderna i Schengensamarbetet har till följd av flyktingkrisen haft inre gränskontroller för att hindra människor att olagligt ta sig över gränserna. Nu säger EUs migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos att kontrollerna bör upphöra inom ett halvår, skriver Europaportalen:

”Tiden är kommen för att ta det sista konkreta steget för en gradvis återgång till ett normalt fungerande Schengen. Från en rättslig utgångspunkt är det omöjligt att få en ytterligare förlängning.”

De fem berörda länderna har redan två gånger fått tillstånd av förlänga gränskontrollerna, konstaterar Dimitris Avramopoulos. För att i fortsättningen förhindra att migranter olagligt tar sig över gränserna föreslår kommissionen regelbundna poliskontroller i gränsområdena såsom fordonsröntgen och kameraövervakning, skriver Europaportalen. Sådana kontroller är enligt kommissionen mer effektiva än nuvarande gränskontroller.

Den svenska regeringen planerar redan att komplettera gränskontrollen med bland annat kameraövervakning med automatisk nummerplåtsidentifiering och röntgen av fordon.

Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka har krävt att gränskontrollerna ska finnas kvar. Och i den tyska delstaten Bayern har inrikesminister Joachim Herrmann sagt att kontrollerna ska fortsätta åtminstone till årsskiftet. Den danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg säger att gränskontrollerna ska finnas kvar så länge som det är nödvändigt, enligt Europaportalen.

Bli den första att tycka till!