Få lågavlönade på svensk arbetsmarknad

LÖNER2016-12-09

Sverige har den lägsta andelen lågavlönade i hela EU, enligt färska siffror från Eurostat. I hela EU är andelen lågavlönade cirka 17 procent, medan siffran för Sverige är 2,6 procent.

Det är stora skillnader mellan lönenivåerna på arbetsmarknaden i Europa. Andelen lågavlönade varierar beroende på både kön och ålder. Bland kvinnor är andelen lågavlönade i EU 21,1 procent, medan motsvarande siffra för männen ligger på 13,5 procent. Nästan var tredje anställd under 30 års ålder är lågavlönad, jämfört med var sjunde i åldrarna 30-59 år.

Också utbildningsnivå och anställningsform spelar stor roll för lönefördelningen. Enligt Eurostat är 28 procent av de anställda med låg utbildningsnivå lågavlönade, att jämföra med bara 6,4 procent av dem med hög utbildning. Bland visstidsanställda är nästan var tredje lågavlönad.

Sverige står ut i undersökningen med 2,6 procent lågavlönade. Bara i sex av EU-länderna ligger andelen lågavlönade under tio procent – Belgien 3,8 procent, Finland 5,3, Danmark, 8,6, Frankrike 8,8 och Italien 9,4 procent.

När det gäller medellön på arbetsmarknaden ligger Sverige på tredje plats, uttryckt som genomsnittlig bruttolön per timme. Bäst betalt får man på den danska arbetsmarknaden, där timinkomsten ligger på 25.50 euro - knappt 250 kronor. I Irland är medellönen 20.20 euro och i Sverige 18.50 euro.

Lågavlönad enligt Eurostat

Eurostats definition av vem som är lågavlönad utgår från medellönen. Den som tjänar mindre än två tredjedelar av medellönen räknas som lågavlönad.

Eurostat är EUs officiella statistikbyrå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA