Annons:
Statsförvaltning
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Få myndigheter ser roll i psykologiskt försvar

Enligt en kartläggning som Statskontoret genomfört har de flesta statliga myndigheter betydelse för ett modernt psykologiskt försvar. Men bara var tredje anser själva att de är en del av det psykologiska försvaret.

Enligt Statskontorets kartläggning handlar det moderna psykologiska försvaret i hög grad om förmåga i fredstid. Myndigheterna behöver kunna identifiera och möta informationspåverkan, samt arbeta förebyggande för att stärka befolkningens motståndsanda och försvarsvilja.

Enligt kartläggningen varierar myndigheternas beredskap att möta informationspåverkan stort. Men medvetenheten om riskerna att utsättas för desinformation har ökat under de senaste åren. Däremot uppfattar oftast myndigheterna själva inte sitt arbete för att stärka befolkningens motståndsanda och försvarsvilja som en del i det psykologiska försvaret.

Statskontorets granskning har bara omfattat myndigheternas öppna verksamhet som inte omfattas av sekretess. Det innebär att det finns verksamheter som är centrala för det psykologiska försvaret, men som inte har ingått i kartläggningen, påpekar Statskontoret.

Bli den första att tycka till!