Få statsanställda anmäler sextrakasserier

JÄMSTÄLLDHET2017-11-08

Polisen har de senaste tre åren fått in 24 anmälningar om sexuella trakasserier på myndigheten, enligt en granskning i Dagens Nyheter. Kriminalvården har haft 15 fall, medan Skatteverket och Trafikverket inte haft ett enda. Men de senare borde oroa sig, enligt forskaren Anneli Häyrén.

Dagens Nyheter har frågat tio stora statliga myndigheter om hur många interna anmälningar om sextrakasserier de fått sedan 2015. De nio som svarat har tillsammans över 100 000 anställda, och det sammantagna antalet anmälningar är 81.

De största myndigheterna, Polisen och Försvarsmakten har också flest anmälningar: 24 respektive 25. Men Skatteverket med drygt 10 000 anställda har inte fått in en enda anmälan, och det gäller också Trafikverket med 6 600 anställda.

Uppsalaforskaren Anneli Häyrén, som studerat frågor om jämställdhet i arbetslivet, menar dock att noll anmälningar inte kan ses som ett hälsotecken. Hon utgår från att det finns fall på stora arbetsplatser, några grova och andra mindre grova. ”Har man inga anmälningar och säger att man inte har några fall så har man förmodligen jobbat för lite med den här frågan”, säger hon till DN.

Frånvaro av anmälningar beror sannolikt på att de utsatta är så rädda för repressalier att de inte vågar anmäla, bedömer hon.

Skatteverkets HR-direktör Daniela Eriksson säger till DN att hon inte är orolig över resultatet och att hon inte ser behov av ändrade rutiner. ”Men vi behöver kanske synliggöra det vi har och ta upp diskussionen igen.”

STs ordförande Britta Lejon påpekar att det troligen finns en underrapportering och att myndigheterna har många med otrygga anställningar, ofta unga kvinnor. Otrygga jobb leder till tysta arbetsplatser där man inte vågar säga ifrån, säger hon till DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Staffan (ej verifierad) lör, 11/18/2017 - 09:12
Det är ett ganska välkänt faktum att flera arbetsgivare och däribland statliga dito har en kultur som innebär att den rätt som den anställda har begränsas. Detta gäller allt från att kasta anmälningar om befarade yrkesskador i papperskorgar till att bortförklara allvarliga typer av närmanden med att personen inte var riktigt "nykter", skämta om personer som arbetstränar etc. Det är dags att ansvariga myndighetschefer läser och förstår vilket ansvar som finns inom arbetsområdet för att förebygga alla typer av trakasserier - sexistiska eller inte!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA