Facken oense om invandringen

FACKET2016-12-19

TCO reagerar kraftigt på ett debattinlägg från LO, där LO förespråkar en återgång till reglerad invandring. Öppenhet och goda villkor går hand i hand, skriver tre ledande TCO-företrädare i sitt svar.

TCOs ordförande Eva Nordmark och de vice ordförandena Britta Lejon och Peter Hellberg skriver i ett gemensamt debattinlägg i Dagens Nyheter att LO blandar samman frågor som egentligen inte hänger ihop. Det riskerar att befästa uppfattningen att alla tecken på öppenhet mot omvärlden är ett hot mot Sveriges utveckling och välstånd, när det i själva verket förhåller sig tvärt om, skriver de:

”Den nuvarande asylpolitiken är direkt kontraproduktiv ur ett arbetsmarknadsperspektiv. De tillfälliga uppehållstillstånden och den kraftiga åtstramningen av rätten till familjeåterförening försvårar människors väg in i samhället. Den försämrar våra möjligheter att som samhälle ta tillvara den kompetens som nyanlända bär med sig.”

TCO-företrädarna skriver också om arbetskraftsinvandringen. I artikeln konstaterar de att reglerna för arbetstillstånd är en del av den reglerade invandring som rått i Sverige i drygt ett sekel.

”TCO anser att möjligheten för arbetsgivare att rekrytera arbetskraft från tredje land är en viktig del av vår kompetensförsörjning. Det är en förutsättning att Sverige ska bevara sin position som ett land i framkant vad gäller innovation, inte minst inom ny teknik”, skriver de tre.

TCO-ledningen anser att det utnyttjande av arbetskraftsinvandrare som finns måste stoppas. Men de vill också ha en översyn av den restriktiva tillämpning av reglerna som har utvecklats. Den försvårar i onödan för arbetsgivarna. Öppenhet och goda villkor går hand i hand, skriver de:

”En facklig organisation måste även vara glasklar i sitt försvar av de mänskliga rättigheterna. Rätten till asyl är, precis som de fackliga rättigheterna, en del av de mänskliga rättigheterna. Det är universella och odelbara rättigheter.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA