Annons:
FRANKRIKE
Nyhet
AVAnna Trenning-HimmelsbachTyck till!

Facken varnar för Nationella fronten

Utgången i det franska presidentvalet i april är ovanligt osäker. Många lockas av högerpopulistiska Front Nationals Marine Le Pen. Men de fackliga organisationerna varnar för hennes politik.

En halv miljon statliga och kommunala tjänster ska bort ­– republikanernas François Fillon är den mest ”brutala” på området offentlig sektor, åtminstone om man utgår från partiprogrammen.

Socialistpartiets Benoît Hamon tycker i stället att det finns behov av fler statliga jobb.

Men även om båda kandidaterna företräder partier som har regerat i Frankrike under flera decennier, är ingen av dem favorit inför vårens presidentval.  

Stödet för François Fillon har rasat efter avslöjanden om att han har betalat sin fru som parlamentarisk assistent, trots att ingen sett henne utföra något jobb. Vänstern har å sin sida svårt för att hålla ihop.

Valet handlar därför till stor del om vem som är bäst lämpad för att slå Front Nationals Marine Le Pen, som ligger högt i opinionsundersökningarna.  Hon anklagas visserligen också för flera brott, som fusk med pengar från EU-parlamentet. Men det tycks inte avskräcka hennes väljare. Själv vägrar hon att svara på frågor från den franska polisen och hävdar, liksom François Fillon, att hon är utsatt för en komplott från regeringen, medierna och domarkåren.  

Hennes främsta rival är Emmanuel Macron, före detta ekonomiminister i socialistregeringen, som nu presenterar sig som ”varken-höger-eller vänster”.

Emmanuel Macron säger att hans program kan betyda en bantning av 120 000 offentliga tjänster, och att han vill göra om hela pensionssystemet, så att alla löntagare omfattas av samma pensionsregler oavsett om de arbetar för staten eller privat.

En som troligtvis ska rösta på honom är Gilbert Charron, sekreterare på Högsta domstolen och facklig företrädare för de statsanställa inom den fackliga centralorganisationen Force Ouvrière, FO.

–  Jag tycker inte om allt i Emmanuel Macrons program, men han är den som är minst extrem.

Gilbert Charron säger att han oroas av François Fillons konservatism.

– Han är inte trovärdig. Hans bantning av den statliga sektorn är orealistisk, och jag tycker inte om att han anklagar domstolsväsendet för partiskhet.

Socialistledaren Benoît Hamon har en del bra idéer, men ligger för långt till vänster, anser Gilbert Charron.  Marine Le Pen litar han inte det minsta på. Men han märker att andra offentliganställda lockas av hennes populistiska budskap.

De två största fackliga centralorganisationerna, CFDT och CGT, tar öppet avstånd från Front National.

Mylene Jacquot, som är generalsekreterare för de statsanställda inom CFDT, anser att Marine Le Pens idéer är farliga för hela landet, bland annat för att hon vill att Frankrike ska lämna EU och ta tillbaka francen som valuta.

Hennes kollega inom CGT, Jean-Marc Canon, säger att den högerpopulistiska ledaren vänder kappan efter vinden.

– Ena dagen säger hon sig värna om den offentliga sektorn. Nästa anklagar hon oss för att inte vara tillräckligt patriotiska. Och när Marine Le Pen säger att hon vill ha en starkare stat, handlar det om fler poliser och fler militärer. Inte om mer kultur och mer demokrati.

Valet i Frankrike
  • Frankrike väljer president 23 april. Om ingen kandidat får egen majoritet hålls en andra valomgång 7 maj.
  • Enligt de senaste opinionsundersökningar kan Front Nationals Marine Le Pen få omkring 25 procent av rösterna, mittenpolitikern Emmanuelle Macron ungefär lika många och republikanernas François Fillon 20 procent. Socialistpartiets Benoît Hamon beräknas få 13 procent och vänsterpartiets ”Det okuvade Frankrike” kandidat Jean-Luc Melenchon 12 procent.
  • Den 11 juni och 18 juni är det val till nationalförsamlingen.
  • Frankrike har 66 miljoner invånare, och 5,4 miljoner offentliganställda.
Bli den första att tycka till!