Arbetsförmedlingen behöver förändras. Det anser både Timo Grönlund och Anna Hofling. Men deras kontor i Åkersberga löper stor risk att försvinna, tror de båda två.
Bild: Casper Hedberg
Arbetsförmedlingen behöver förändras. Det anser både Timo Grönlund och Anna Hofling. Men deras kontor i Åkersberga löper stor risk att försvinna, tror de båda två.

Facket accepterar stängning av kontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-11-18

Arbetsförmedlingen ska lägga ned nästan vart tredje kontor för att frigöra resurser till arbets­givarbesök. Facket är med på noterna. Ännu är det inte bestämt vilka kontor som ska bort, men på Arbetsförmedlingen i Åkersberga är personalen orolig för nedläggning.

Arbets­förmedlingen har påbörjat ett stort förändringsprojekt, som presenterades i slutet av oktober. Myndigheten lägger ned ungefär 100 av 320 kontor för att minska kostnaderna för lokalhyror. Generaldirektör Mikael Sjöberg vill använda de resurser som frigörs till att prioritera kontakterna med arbetsgivare.

– Vi ska träffa dem i deras normala miljö, exempelvis på arbetsplatsen. Samarbetet blir bättre om vi är mer uppsökande, säger han.

Arbetsförmedlingen i Åkersberga nordost om Stockholm har 20 anställda. Flera av dem befarar att kontoret läggs ned, säger arbetsförmedlaren Timo Grönlund.

– Sammanfattar man vad som sagts inser man att vårt kontor inte kommer att vara kvar i framtiden, åtminstone inte i nuvarande form.

Det finns en förståelse för ledningens strategiska val, men många av de anställda bor i närområdet och vill
jobba på ett litet kontor, tror Timo Grönlund.

Sius-konsulenten och arbetsplatsombudet Birgitta Sörbom instämmer.

– En del vill jobba nära där de bor, som ett sätt att få ihop livspusslet. Farhågan är att hamna långt bort i en stordrift.

Arbetsförmedlaren Anna Hofling är för egen del inte bekymrad för en sammanslagning med något annat större kontor.

– Fast vi vet att de stora kontoren lyckas sämre än de små. Det är ett orosmoment, men det är dumt att spekulera för mycket i förväg, säger hon.

Kontoret i Ljusdal i Hälsingland har närmare 30 anställda. Här känns en nedläggning än så länge osannolik, säger chefen och ST-medlemmen Gabriella Persson-Turdell.

– Vi tror inte att myndigheten lägger ned kontor hur som helst. Lade man ned Ljusdalskontoret skulle många få väldigt långt till ett annat kontor, säger hon.

I och med kontorsnedläggningen kommer en del anställda att få ändrad statio­neringsort. Uppskattningsvis rör det sig om mellan 200 och 300 personer, gissar Mikael Sjöberg.

– Alla som är stationerade på ett kontor som läggs ned kommer att erbjudas jobb på ett annat kontor. De flesta kommer att fortsätta arbeta från ett annat kontor, det är jag övertygad om, säger Mikael Sjöberg.

STs ordförande på Arbetsförmedlingen Helena Perlerot säger att fack och ledning är överens om planerna.

– Ja, det är vi. Vi har länge pratat om behovet av att knyta bättre kontakter med arbetsgivarna. Men vi har inte haft resurserna, säger Helena Perlerot.

Men blir det inte en stor förändring för många medlemmar att nästan en tredjedel av kontoren läggs ned?

– Jo, det är en stor förändring för dem det berör. Men på många små kontor har vi ingen fast personal. De kontoren bemannas en, två eller tre dagar i veckan med personal som egentligen jobbar på ett stort kontor, säger Helena Perlerot.

Vilka reaktioner har ni fått hittills?

– Jag pratade med våra sektionsordföranden som sa att det var ovanligt tyst. Vi har knappt fått några reaktio­ner alls. Jag tror att man inte riktigt vet vad man ska fråga om, för det är inte särskilt konkret ännu. Det blir nog annor­lunda när man vet vilka kontor som ska läggas ned.

Vill minska administrationen

Detta planerar Arbetsförmedlingen att göra:
  • Utveckla IT-stöd så att det blir enklare att få kontakt med Arbetsförmedlingen hemifrån.
  • Utöka kontakterna med arbetsgivarna.
  • Minska arbetsförmedlarnas administration så att de bättre hinner med jobbmatchningen.
  • Hjälpa alla slags arbets­sökande, även dem som bara varit arbetslösa en kort tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA