Facket vädjar om stöd från omvärlden

UKRAINA2014-02-21

”Det viktigaste nu är att få ett slut på dödandet”. Det säger Tetiana Nikitina, fackordförande för Ukrainas statstjänstemannafack som hamnat i våldets centrum.

Av:  Börge Nilsson

I tisdags var Tetiana Nikitina och de anställda på det ukrainska statstjänstemannaförbundet SEUU tvungna att brådstörtat utrymma förbundskontoret. Några timmar senare brann kontoret i Fackföreningarnas hus vid Majdantorget, där också Kiev-avdelningen haft sina lokaler.

Den fackliga verksamheten hade rullat på som vanligt, trots att huset länge tjänstgjort som en central för de demonstranter som under nära tre månader demonstrerat mot president Janukovytjs regering. Sedan branden har oroligheterna urartat till regelrätta strider. Hälsominiseriet i Ukraina uppger att 77 personer har dödats och 577 har skadats. Uppgifter från demonstranter och medier tyder på betydligt fler döda, de flesta skjutna av prickskyttar.

Efter att brandkåren tvingades avbryta försöket att släcka Fackföreningarnas hus har lokalerna vandaliserats, berättar Tetiana Nikitina i ett mejl till Publikt:

”Vi är rasande för att huset lämnades obevakat. All utrustning är förstörd.”

Tetiana Nikitina refererar till fackföreningsfederationen FTUUs ekonomichef Volodymyr Tsyhanenko. Enligt honom var kontoren låsta när han lämnade fastigheten efter branden, medan förödelsen var total när han återvände några timmar senare. Han mötte maskerade män som han tror ligger bakom skadegörelsen.

Tetiana Nikitina tror inte att det är de demonstranter som tidigare tog skydd i huset som kan ha vandaliserat lokalerna, utan misstänker att det handlar om marodörer som inte bara var ute för att plundra.

Under torsdagen var en av förbundets anställda inne i byggnaden och kunde konstatera att förbundets kontor var helt utbrända.

Tetiana Nikitina hoppas nu att SEUU ska kunna ordna nya lokaler i andra byggnader som tillhör den fackliga federationen.

På torsdagen konfiskerades fackets lokaler i Rivne, en region i nordvästra Ukraina nära den vitryska gränsen. Övriga regionala kontor är i full drift.

Tetiana Nikitina säger att hennes förbund är för varje människas rätt att öppet uttrycka sin åsikt och att demonstrera. Men hon tror inte att SEUU kan enas om en gemensam hållning i själva konflikten:

”I förbundet finns två diametralt motsatta uppfattningar. Det enda vi är eniga om är att alla dessa problem måste lösas på fredlig väg. Vi anser att det måste till förhandlingar där det görs kompromisser som tillfredställer båda sidor.”

Många medlemmar stöder de demonstrationer som började med krav på mer demokrati och ett närmande till EU. Men på flera håll har statstjänstemän själva blivit protesternas måltavla.

”Regional och lokal statsadministration har ockuperats av demonstranter, men våra medlemmar fortsätter att arbeta. De var utestängda från jobbet under en dag, sedan släpptes de in på nytt. Alla förstår att statsmaskineriet måste fortsätta fungera”, konstaterar Tetiana Nikitina.

Förbundet har till och med kunnat bevaka att medlemmarna fått ut sina löner.

Men det allra viktigaste är nu att få ett slut på dödandet. Och där behöver Ukraina hjälp utifrån, anser Tetiana Nikitina:

”Först och främst behöver vi fackliga appeller med uppmaningar att inte använda våld för att lösa konflikten. Nu gäller det att se till att inte människor mister livet eller blir allvarligt skadade.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA