Annons:
POLISEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt1 kommentarer

Fackförbund i ordkrig om civilanställda

Fler civilanställda inom Polisen kommer att leda till någons död, skriver Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm syd i en debattartikel i Expressen. STs avdelningsordförande Karin Svenning replikerar att det är trist att försöka ”skapa ett vi och dem” inom Polisen.

Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm syd, går till ordattack mot Polisens sätt att organisera sig. I en debattartikel i Expressen kritiserar hon myndighetens strategi som går ut på att öka antalet civilanställda.

”Den här riktningen kommer att leda till att någon skadas allvarligt eller dör. Det finns en anledning till att polisutbildningen är flerårig med tillhörande praktik.”, skriver Carina Bäck i Expressen.

Vidare kritiserar hon lönesättningen inom myndigheten. Även om Polisens civilanställda för det mesta är ”duktigt folk med lång utbildning i bagaget”, är det inte rätt att utbildade poliser tjänar mindre, menar hon.

”Hur är det möjligt att civila som har lägre befogenhet än samtliga poliser i myndigheten kan kliva in på en lön som ligger 14 000 kronor över vad en ny polis tjänar?”, skriver Carina Bäck.

STs avdelningsordförande inom Polisen, Karin Svenning, replikerar nu i samma tidning. Hon invänder mot att Carina Bäck på Polisförbundet är ”så ivrig att lägga skuld” på Polisens civilanställda. En bättre taktik för att försöka förbättra verksamheten hade varit att fackförbunden som organiserar de anställda inom Polisen jobbar ihop, skriver hon.

”Vi anser också att många poliser har för låga löner och de kraven riktar vi emot arbetsgivaren, inte mot våra kollegor.”, skriver Karin Svenning i Expressen.

Vad tråkigt att PF skyller på de civila, det tyder väl på att PF är sämre på att förhandla för sina medlemmar än ST. Undra vad som skulle hända med lönerna om PF medlemmar bytte fack till ST? Kanske PF skulle vända sin kritik inåt mot PF styrelsen istället för att skylla på ST. Bra skrivet Karin!